Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нардеп "Слуги народу" пропонує Кабміну скасувати заборону на виїзд жінок-депутаток

Понеділок, 30 січня 2023, 19:20
Нардеп Слуги народу пропонує Кабміну скасувати заборону на виїзд жінок-депутаток
Перетин кордону, фото ДПСУ

Заборона на виїзд торкнеться і місцевих депутатів, це може змусити жінок-депутаток відмовитися від роботи в місцевих радах, аби могти відвезти дітей за кордон чи навідати їх там, – тому народний депутат Віталій Безгін пропонує зняти заборону для жінок.

Джерело: народний депутат "Слуги народу" Віталій Безгін у Facebook, "Чесно"

Деталі: Член профільного комітету з питань організації державної влади й місцевого самоврядування Віталій Безгін звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля через постанову Кабінету міністрів від 27 січня, яка дозволяє виїжджати представникам влади за кордон лише у відрядження і до дітей.

Реклама:

За словами Безгіна, у рішенні РНБО й указі президента "не йде мова про депутатів місцевих рад (крім керівних посад)", але даний пункт з'явився у рішенні Кабміну.

Нардеп вважає, що "норма, яка виписує умови перетину кордону жінками-депутатами місцевих рад в рішенні КМУ виписана незрозуміло: не ясно достатньо бути жінкою, щоб виїжджати за кордон без відрядження, чи для цього має бути умова про відвідини дітей до 18 років".

"Якщо уряд вбачав відвідини, то це паралізує роботу прикордонників, враховуючи кількість депутатів місцевих рад і потребу по кожній жінці перевіряти, чи дійсно діти за кордоном. Це єдиний ефект від даної норми", – переконаний Безгін. 

ВІДЕО ДНЯ

На його думку, подібний крок може призвести до "тенденції на складання жінками-депутатами місцевих рад мандатів та руйнації системи місцевого самоврядування в країні".

Пряма мова Безгіна: "Спрямовую звернення на Дениса Шмигаля, щоб уряд чітко виписав норму щодо жінок-депутаток місцевих рад, враховуючи наведені вище факти. Переконаний, що обмеження щодо жінок мають бути зняті, а формулювання мають бути чіткими".

Деталі: Рух "Чесно" наголошує, що депутати місцевих рад не отримують заробітної плати, на відміну від народних депутатів. Вони, як правило, мають основну роботу – і їхнє основне місце праці може передбачати й закордонні відрядження. 

"Тому депутати можуть опинитися перед вибором: волонтерити на громаду чи працювати", – вважають у "Чесно".

"Також ця заборона може негативно вплинути на ситуацію з жіночим лідерством у радах. Жінки-депутатки можуть відмовлятися від мандатів, щоб мати можливість в умовах війни вивезти дітей за кордон у будь-який момент", – додають там.

Передісторія:

  • 23 січня Рада національної безпеки та оборони вирішила, що на час воєнного стану держслужбовці можуть виїжджати за межі України виключно у службові відрядження. Це сталося після того, як заступник генпрокурора Олексій Симоненко їздив у відпустку в Іспанію, і перед тим, як українці обурилися поїздкою нардепа Миколи Тищенка в Азію. 
  • Заборона мала стосуватися не лише членів Кабміну та нардепів, а й "суддів КСУ, суддів, прокурорів, керівників інших державних органів та їх заступників, а також керівників структурних підрозділів держорганів, працівників, заброньованих на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування".
  • 27 січня Кабінет міністрів схвалив постанову, яка забороняє виїзд чиновників за кордон без поважних причин на час війни. У переліку є і: "депутати місцевих рад, а також керівники структурних підрозділів державних органів та органів місцевого самоврядування і працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування".
  • Уряд також передбачив низку винятків для перетину кордону представниками влади. Зокрема, виїзд дозволяється жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності підтверджуючих документів; для лікування за кордоном; у разі смерті членів сімей за кордоном.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
22:41
Акції Tesla зросли на понад 15% після несподіваного візиту Маска до Китаю
22:29
фото, оновленоУ Києві невідомі представилися "від Карася" і погрожували військовому Сергію Гнезділову. Карась каже про ненависть в його бік
22:22
фотоУдар по Одесі: росіяни застосували балістичну ракету, попередньо, з касетним боєприпасом
21:59
Федерація боксу України привітала з днем народження замовника вбивства Гандзюк
Усі новини...