Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію повідомили ще одну підозру

Четвер, 6 квітня 2023, 12:22
Митрополиту Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію повідомили ще одну підозру
Митрополит Феодосій, фото з cherkasy.church.ua

Служба безпеки України зібрала докази того, що керівник Черкаської єпархії УПЦ МП заперечував збройну агресію Росії проти України та виправдовував дії загарбників, – і оголосила йому підозру на додачу до підозри у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі.

Джерело: Служба безпеки України, Черкаська обласна прокуратура

Деталі: Правоохоронці не називають імені митрополита, але Черкаську єпархію УПЦ МП очолює Феодосій (Снігірьов). 

Реклама:
 

За даними слідства, у 2020 році клірик віддав розпорядження створити в єпархії новий відомчий сайт за шаблоном Російської православної церкви (РПЦ).

Під час його розробки було використано російське програмне забезпечення, яке дозволяло ретранслювати деструктивний контент з прокремлівських інтернет-ресурсів.

Серед них – "patriarchia.ru" та "pravoslavie.ru", на яких пропагандисти РПЦ виправдовують збройну агресію РФ та воєнні злочини росіян (у СБУ – "рашистів").

ВІДЕО ДНЯ

За даними СБУ, на новому сайті митрополит вихваляв московських священиків, які допомагають агресору, а також закликав до "об’єднання" релігійних громад у війні проти України.

Прокуратура додає, що високопоставлений представник УПЦ МП забезпечував систематичне розміщення на офіційному сайті Черкаської єпархії УПЦ матеріалів із інтернет-ресурсів РПЦ, зміст яких містить ознаки виправдовування, заперечення та визнання правомірною військової агресії представників РФ проти України, а також наративи московського патріарха Кирила та заклики, спрямовані на об’єднання церков та суспільства задля перемоги Росії.

 

Слідчі СБУ повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Цьому передувало: У лютому 2023 року Служба безпеки України повідомила керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП про підозру у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі (ст. 161 Кримінального кодексу України).

5 квітня митрополит Феодосій заявив, що "ті, хто не відчув духовної різниці після переходу у розкол, і до переходу не перебували в церкві", маючи на увазі незалежну Православну церкву України й проросійську Українську православну церкву. 

Передісторія:

  • 7 листопада 2022 року Служба безпеки України повідомила про підозру вінницькому митрополиту УПЦ МП Іонафану (Анатолію Єлецьких) в порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками (ч. 2 ст. 161 ККУ).
  • 2 грудня 2022 року митрополиту Кіровоградської єпархії УПЦ МП Іоасафу (Губеню) повідомили про підозру у порушенні рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності тощо (ч. 1 ст. 161 ККУ).
  • 1 квітня 2023 року колишньому наміснику Києво- Печерської лаври Павлу (Петру Лебідю) вручили підозру в "порушенні рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань" та "глорифікації учасників збройної агресії РФ проти України" (ст. 161 та 436-2 ККУ). Суд відправив митрополита Павла під цілодобовий домашній арешт.
  • Українська влада хоче заборонити проросійську УПЦ і вигнати її ченців із лавр (чоловічих монастирів) у Києві та в Почаєві.
  • Священнослужителі УПЦ МП судяться з президентом Володимиром Зеленським та міграційною службою через санкції та позбавлення громадянства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування