Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Військові аналітики прогнозують, як Путін використає позицію африканських лідерів

Неділя, 18 червня 2023, 05:40
Військові аналітики прогнозують, як Путін використає позицію африканських лідерів
Путін під час зустрічі з африканською делегацією 17 червня, фото: Contributor/Getty Images

Російський диктатор Володимир Путін, на думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), буде використовувати проведену зустріч з африканськими лідерами і їхню риторику  для уповільнення західної допомоги Україні.

Джерело: ISW

Деталі: У звіті інституту аналітики нагадують, що делегація сімох африканських держав зустрілася з президентом Росії Володимиром Путіним у Санкт-Петербурзі 17 червня, після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 16 червня, щоб запропонувати "загальний мирний план, орієнтований на відновлення міжнародної торгівлі".

Реклама:

На зустрічі з делегацією Путін заявив, що Кремль вітає "збалансований" підхід африканських держав до вирішення війни в Україні.

Президент Коморських островів і нинішній голова Африканського союзу Азалі Ассумані під час зустрічі з Путіним використовував мову, схожу на улюблену Кремлем риторику "русского мира" щодо війни в Україні, заявивши, що стабільність у Східній Європі, Африці та світі залежить від "братерських стосунків" між сусідніми слов'янськими "дружніми народами".

Ассумані також підкреслив, що мир в Україні важливий для забезпечення міжнародної продовольчої та енергетичної безпеки.

ВІДЕО ДНЯ

На думку експертів, коментарі Ассумані та включення до мирного плану гарантій відвантаження зерна свідчать про те, що держави, які беруть участь у цій пропозиції, вважають подолання економічних наслідків війни в Україні своїм першочерговим завданням.

"Делегація, ймовірно, прагне збалансувати Україну і Росію, щоб зберегти давні двосторонні відносини з Росією, не пов'язуючи себе дипломатично з війною, розв'язаною Кремлем", – ідеться в огляді.

Також фахівці додають: Кремль, ймовірно, скористається цією пропозицією для просування російських інформаційних операцій, спрямованих на уповільнення західної допомоги Україні у сфері безпеки, і не продемонстрував жодного наміру брати участь у будь-якому мирному процесі.

ISW вже оцінював, що Кремль регулярно сигналізує про фальшиву готовність вести переговори про врегулювання війни, щоб спонукати Захід до поступок і відмовити західних лідерів від подальшої підтримки України.

У звіті зазначають: "Раніше Кремль активізував ці зусилля, щоб створити умови для свого наступу взимку-навесні 2023 року, і, ймовірно, посилить цю інформаційну операцію, намагаючись послабити підтримку України з боку Заходу під час контрнаступальних операцій".

Кремль уже використав такий же "розпливчастий мирний план", представлений Китаєм навесні 2023 року. І спробував використати заявлену китайську зацікавленість у переговорах щодо врегулювання війни в Україні для досягнення бажаних тісніших зв'язків з Китаєм.

На цей раз "Кремль, ймовірно, використає інформаційну роботу з африканськими державами, щоб досягти посиленої двосторонньої та багатосторонньої взаємодії", – підсумовують аналітики.

Передісторія:

  • 16 червня в Україну прибула делегація з Африки, до якої увійшли президенти Південно-Африканської Республіки, Коморських островів, Сенегалу, Замбії та прем’єр Єгипту, а також спецпредставники Конго та Уганди. Вони хочуть виступити миротворцями між Росією та Україною, а також домовитися про збільшення поставок на свій континент зерна і добрив із цих двох країн.
  • Президент ПАР Сиріл Рамафоса назвав 10 основних "складових" позиції країн Африканського Союзу щодо російсько-української війни.
  • За підсумками зустрічі Зеленський розкритикував риторику африканських лідерів, які називають війну Росії проти України "конфліктом" чи "кризою". Президента також здивувало, що представники країн Африки наголошували на власних кризах щодо збіжжя та добрив, при цьому оминаючи результат війни в Україні.
  • 17 червня африканська делегація зустрілася з президентом РФ Володимиром Путіним, і той розповідав, що його логіка щодо війни проти України нібито є "бездоганною" з точки зору міжнародного права і статуту ООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: