Что повлияет на изменение политики Израиля в отношении Украины?

Среда, 19 октября 2022, 15:00

В Ізраїлі готуються до п'ятих за три роки виборів до парламенту, які відбудуться 1 листопада. 

Рішення розпустити парламент було прийнято ще у червні, після того, як стало зрозуміло, що немає можливості продовжити дію Ізраїльських законів в Юдеї та Самарії.

Наразі серед очевидних лідерів, які можуть очолити уряд – Яїр Лапід, який наразі виконує обов'язки прем'єра та колишній прем'єр Беньямін Нетаньягу.

Розбираємося, чи вплинуть вибори на зміну політики Ізраїлю щодо України?

Початок кризи між Росією та Ізраїлем

Захищаючи власні інтереси, оточений ворогами Ізраїль допомагав Україні "між крапель", аби не отримати ще одного ворога у вигляді Росії, яка контролює Сирію та має вплив на Іран. 

Та зараз Ізраїль все більше схиляється до військової підтримки України, особливо після низки гучних скандалів між Ізраїлем та РФ. 

Все почалося зі скандалу, що його спровокував Сергій Лавров очільник російського МЗСу, який сказав: "Коли кажуть: "Що це за нацифікація, якщо ми євреї?", я думаю, що Гітлер теж мав єврейське походження, то це нічого не означає".

На той час глава МЗС Ізраїлю Яїр Лапід заявив, що слова Лаврова "непробачні, обурливі і є грубою історичною помилкою", а також що Ізраїль чекає на вибачення з боку Лаврова. 

Проте глава МЗС РФ вибачатися не став: натомість його відомство звинуватило Ізраїль у тому, що країна підтримує "нацистів" в Україні. Пізніше виправляти помилку свого васала довелося самому Путіну. 

Далі було ще декілька скандалів, які підштовхували Ізраїль зняти запобіжники в допомозі Україні. 

Читайте також: Ізраїль та російсько-українська війна

Збільшення напруги

Черговим ударом у відносинах двох країн стала відкрита безпрецедентна співпраця Росії з головним ворогом Ізраїлю – Іраном. 

Росія замовила в Ірану 2400 безпілотників-камікадзе, так званих "Шахедів". Також домовилася про постачання нових ударних дронів Arash-2.

Читайте також: Літаючі смертоносні мопеди. Звідки взялися іранські безпілотники "Шахеди" та "Мохаджери", як вони працюють та чим з ними боротися

Ізраїль не зволікав із реакцією. Ізраїльський міністр у справах діаспори Нахман Шай виступив за надання військової допомоги Україні.

 

"Сьогодні вранці стало відомо, що Іран передає Росії балістичні ракети. Більше немає сумнівів у тому, яку позицію має зайняти Ізраїль у цьому кривавому конфлікті"

Дмитро Медведєв відреагував одразу ж у своєму стилі: почав залякувати Ізраїль, що допомога Києву зруйнує відносини з Росією. 

Та хіба після всього Ізраїль захоче мати відносини з країною-терористом?

 

Реакція Кремля очевидна, адже вони розуміють, що Ізраїль не кидає слів на вітер. І якщо така заява була озвучена, вона скоріш за все обговорювалася на рівні уряду, позиція виважено сформована. 

Реклама:

Як може змінитися політика Ізраїлю щодо України

У передвиборчий період Україні не варто очікувати на якісь докорінні зміни в політиці Ізраїлю, а після виборів це залежатиме від того, хто сформує уряд.

Хто б не став прем'єром, він буде діяти в інтересах Ізраїлю. 

І, судячи з того, що РФ почала активно співпрацювати з ізраїльськими ворогами, перемога України та поразка Росії стане однією з найважливіших цілей країни. 

Олег Вишняков

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Обеспечение ВСУ питанием: выводы и следующие шаги

Продление "транспортного безвиза": какие условия предлагает Еврокомиссия и что отстаивает Украина

"Двадцатовские" и еще 33 мощные банды: как меняется борьба с наркопреступностью в полиции

Велодневник: про график подготовки и активности своей команды на Джиро д'Италия-2024

Переформирование лесов: как это будет работать в Украине

(Не)выигранная война, (не)идеальное государство, (не)идеальные люди: как жить дальше?