Вбивство Шеремета: в Держдепі США вказують на відсутність прогресу в розслідуванні

Четвер, 14 березня 2019, 10:48

У Державному департаменті США вказують на відсутність прогресу в розслідуванні вбивства журналіста, одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета.

Про це йдеться в звіті Бюро з питань демократії, прав людини і праці Держдепартаменту США стосовно дотримання прав людини в Україні за 2018 рік.

 "Протягом року жодна людина не була арештована у зв'язку з вбивством видатного білорусько-російського журналіста Павла Шеремета 2016 року. 2 серпня родина Шеремета подала до суду на генерального прокурора, скаржачись на бездіяльність ГПУ щодо справи", – йдеться у документі.

"Правозахисники та спостерігачі за дотриманням свободи преси висловили занепокоєння з приводу відсутності прогресу в офіційному розслідуванні, що свідчить про перешкоджання на високому рівні або некомпетентність у розслідуванні.

При цьому, автори звіту нагадують, що незалежні журналістські розслідування виявили суттєві деталі, яких слідство, очевидно, не помітило.

"Президент Порошенко висловив невдовлення ходом розслідування у лютому 2018 року під час прес-конференції", – зазначено також у документі.

Нагадаємо:

  • За словами керівника Комітету захисту журналістів (CPJ) Джоела Саймона, той факт, що вбивство журналіста за понад 2,5 роки не розкрили, вкрай бентежить і засмучує. На думку Саймона, або президент Петро Порошенко не прагне правосуддя, або є сили, які його стримують від дій у цій справі.
  • Один з керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • Журналісти "Слідство.Інфо" у документальному фільмі "Вбивство Павла", спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили, що вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік – вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня.
  • Крім того, в ту ніч під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім співробітником СБУ.
  • У Службі безпеки заявили, що він не виконував завдань відомства. Однак Устименко допитали.
  • Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.
  • На початку розслідування Порошенко називав його справою честі поліції й обіцяв зробити все, щоб винних покарали.
  • У травні 2017 року президент зізнався, що чекав кращого результату.
  • За два з половиною роки після смерті відомого білоруського, російського та українського журналіста його зухвале вбивство досі не розслідуване. А правоохоронці не відповідають на більшість питань журналістів.
  • У ГПУ говорили, що провели понад 20 експертиз у справі, однак про підозру все ще нікому не повідомили.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: