Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Вбивство Шеремета досі не розкрили, бо Порошенко не прагне правосуддя – CPJ

Вівторок, 12 березня 2019, 10:19
Вбивство Шеремета досі не розкрили, бо Порошенко не прагне правосуддя – CPJ

Убивство журналіста, одного з керівників "Української правди" Павла Шеремета досі не розкрите, тому що президент не прагне правосуддя, або є сили, які його стримують від дій у цій справі.

Про це в інтерв’ю "Громадському" заявив керівник Комітету захисту журналістів (CPJ) Джоел Саймон. 

Він нагадав, що у 2017 році президент Петро Порошенко пообіцяв, що будуть результати розслідування, про які він прозвітує на прес-конференції.

"Але вона (прес-конференція – ред.) так і не відбулася. Чи то президент не прагне правосуддя, чи то існують якісь сили в Україні, які його стримують від дій у цій справі", - сказав Саймон.

За його словами, те, що вбивство журналіста за понад 2,5 роки не розкрили, вкрай бентежить і засмучує.

"Це дуже чіткий меседж для тих, хто вбиває журналістів в Україні, що їм усе може зійти з рук, і що влада не спроможна розслідувати такі злочини і притягнути відповідальних до правосуддя", - заявив Саймон.

Він також нагадав, що керівництво Комітету захисту журналістів приїздило до Києва влітку 2017 року, спілкувалося з президентом, співпрацювало з українськими дипломатами і чиновниками в Києві.

"Петро Порошенко знав, що йому усіляко раді допомогти і надати міжнародну підтримку в розслідуванні. Ми зверталися до європейської влади, і вони хотіли надати підтримку, однак українська сторона на співпрацю не пішла", - розповів очільник CPJ.

На його думку, причина таких дій української влади полягає в тому, що "український уряд або не хоче, або не може захистити журналістів, особливо в критичний момент історії, коли журналістам доводиться ризикувати".

Разом з тим Саймон запевнив, що CPJ не полишатиме цю справу.

"Ми не зупинимося. Немає різниці, скільки часу на це піде, але ми будемо порушувати це питання за кожної нагоди. Я сподіваюся, що всім людям, причетним до цього злочину, або ж які покривають його, це просто так не минеться. І одного дня (можливо, це станеться нескоро), вони постануть перед правосуддям", - сказав Саймон.

Він також вірить, що понесуть покарання і замовники вбивства засновника "Української правди" Георгія Гонгадзе.

Нагадаємо:

  • Один з керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • Журналісти "Слідство.Інфо" у документальному фільмі "Вбивство Павла", спираючись на записи камер спостереження в районі вибуху, встановили, що вибухівку вночі заклала під авто жінка, її прикривав чоловік – вони перебували поруч із місцем вибуху і вранці 20 липня.
  • Крім того, тієї ночі під будинком, де жив Шеремет, стояли підозрілі червоний "Мерседес" і сіра "Шкода", водій останньої Ігор Устименко виявився колишнім працівником СБУ, Устименка допитали.
  • Потім у поліції визнали, що припустилися помилок при розслідуванні вбивства Шеремета.
  • Слідство схиляється до версії про професійні мотиви убивства, але ні організаторів, ні виконавців вибуху не встановило.
  • На початку розслідування Порошенко називав його справою честі поліції й обіцяв зробити все, щоб винних покарали.
  • У травні 2017 року президент зізнався, що чекав кращого результату.
  • За два з половиною роки після смерті відомого білоруського, російського та українського журналіста його зухвале вбивство досі не розслідуване. А правоохоронці не відповідають на більшість питань журналістів.
  • У ГПУ говорили, що провели понад 20 експертиз у справі, однак про підозру все ще нікому не повідомили.
  • 27 лютого 2018 року цивільна дружина Шеремета Олена Притула звернулася до генпрокурора з заявою, в якій просила розслідувати цю справу як теракт, який призвів до загибелі людини.
  • Також Притула звернулась до суду зі скаргою, в якій вимагає визнати її потерпілою та перекваліфікувати справу на теракт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування