Ліквідація ОАСК: судді скаржаться до ПАРЄ 

Середа, 21 квітня 2021, 19:05
Ліквідація ОАСК: судді скаржаться до ПАРЄ 
ФОТО RADIOSVOBODA.ORG

Судді Окружного адміністративного суду Києва звернулись до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи через законопроєкт президента Володимира Зеленського про ліквідацію суду. 

Джерело: пресслужба ОАСК

Дослівно: "У листі судді звернули увагу на те, що порядок ліквідації судових установ визначений Конституцією України та Законом України "Про судоустрій і статус суддів" та передбачає необхідною умовою ініціативи щодо ліквідації суду наявність висновку Вищої ради правосуддя. Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок в державі".

Деталі: Судді вважають, що Зеленський подав законопроєкт про їх розгін при відсутності визначених законодавством підстав. На їх думку, ініціатива президента направлена лише на звільнення суддів та працівників адмінсуду, оскільки не передбачається процедура переведення їх до новоствореного органу. У зверненні до ПАРЄ в ОАСК вказують, що президент не може звільняти суддів у такий спосіб та не має можливості звинувачувати їх у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання відносно суддів та працівників ОАСК.

Основне зауваження суддів ОАСК до процедури їх ліквідації – відсутність висновку Вищої ради правосуддя. Водночас, у президента повідомляли, що перед поданням законопроєкту до Верховної Ради провели відповідно консультації із ВРП. 

Що було раніше: Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт, яким пропонує ліквідувати скандальний Окружний адміністративний суд Києва

Суддів ОАСК, до доброчесності яких не буде виникати питань, переведуть до іншого суду, а якщо ті не захочуть – будуть звільнені. Замість ОАСК пропонується створити Київський міський окружний адміністративний суд.

Читайте також: Президентів багато – ОАСК один. Як Павло Вовк став ганебним суддею десятиріччя

Передісторія:

  • Суддів ОАСК, голову Державної судової адміністрації, колишніх високопосадовців та інших осіб підозрюють у: створенні злочинної організації; захопленні держвлади; зловживанні впливом; втручанні у діяльність державних діячів та створенні штучних перешкод у діяльності ВККС та її членів. Підозри суддям передали 17 липня 2020 року.
  • Окружний адмінсуд Києва відомий такими скандальними рішеннями як: про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, про протиправність дій директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію "Приватбанку".
  • У 2021 році Окружний адміністративний суд Києва встиг скасувати постанову Кабінету міністрів, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису" та повернути столичному проспекту імені Степана Бандери старої назви "Московський".
  • У жовтні 2020 року громадяни закликали президента Володимира Зеленського ліквідувати Окружний адмінсуд Києва, чий очільник Павло Вовк ухиляється від вручення підозри та показово ігнорує засідання Вищого антикорупційного суду

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:30
відеоУ Луганську прогриміли вибухи: росіяни кажуть про ракетний удар
11:21
Прем’єрка Естонії розповіла, що деякі країни вже тренують військових в Україні
11:17
У Держенергонагляді розповіли, як діє моніторинг справедливості застосування графіків обмежень
11:14
фотоВночі росіяни вдарили по Ізюму "Іскандером": пошкоджено пам'ятку архітектури
11:14
ВІДЕОBlue Origin запустила в космос туристичну ракету: на борту – 90-річний астронавт
11:12
Десятки російських нафтових танкерів місяцями простоюють через санкції США
11:11
Наймолодша перша леді України: цікаві факти про Зеленську до п’ятої річниці інавгурації президента
10:56
боксНайкращий у світі: Усик очолив рейтинг P4P від журналу The Ring
10:45
Російські удари по Харківщині 19 травня: 22 госпіталізованих, з них 6 − важкі у реанімації
10:38
Україна намагається втриматись на міжнародних ринках: які є ризики для експорту
Усі новини...
Реклама: