Спомин про Джозефа Стоуна

Вівторок, 23 квітня 2019, 13:00

Два роки тому з передової патрульної бази СMM у Кадіївці виїхав патруль у складі двох автомобілів. В одному з них було двоє спостерігачів – із Німеччини та Чехії, а також фельдшер зі Сполучених Штатів на ім'я Джозеф Стоун.

Згідно з планом патрулювання, вони мали здійснювати моніторинг безпекової ситуації в районі Пришиба, невеличкого села, розташованого поруч із лінією зіткнення в непідконтрольному урядові районі Луганської області. Загалом це був звичний патруль СММ ОБСЄ, але, на жаль, він виявився аж ніяк не звичним.

Об 11:17 на ґрунтовій дорозі неподалік Пришиба один з броньованих автомобілів наїхав на предмет, який, ймовірно, був протитанковою міною, внаслідок чого автомобіль злетів у повітря і загорівся. Двоє спостерігачів дивом вижили, хоча й отримали травми. Джозеф Стоун помер на місці.

З-поміж усіх, кого поглинув конфлікт на сході України, та багатьох інших, які загинули пізніше, Джозеф був унікальний в одному важливому аспекті. Він приїхав в Україну у складі міжнародної моніторингової місії, завданням якої є сприяння відновленню стабільності та безпеки, а зокрема на сході – здійснення моніторингу і верифікація дотримання різних домовленостей про припинення вогню.

Як і 1300 інших співробітників СММ ОБСЄ, він обрав цю сферу діяльності як можливість творити добро, а в Україні – допомогти багатостраждальному народу відновити мир.

 
Джозеф Стоун приїхав в Україну у складі міжнародної моніторингової місії. Два роки тому він трагічно загинув
фото: Прес-служба Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ

Загибель Джозефа відображає значно масштабнішу трагедію, яка, на жаль, не припиняється.

Для тих із нас, хто мав можливість попрацювати з ним, він завжди буде чуйним колегою, який заслуговує на довіру та якому ми ввіряли наші життя. Для своєї сім'ї він назавжди залишиться люблячим і турботливим батьком, братом і сином. Відкрита рана і порожнеча утворилися в наших серцях; та на жаль, не лише в наших.

В усіх районах на сході України є родини, де назавжди втрачені батьки й матері, сини й доньки, брати й сестри. У містах і селах, де раніше здорові й щасливі діти навчалися і гралися, тепер можна бачити спорожніли класи, а гойдалки на майданчиках давно завмерли, а надто поблизу лінії зіткнення.

В одному з таких міст, а саме в Єнакієвому Донецької області, є будинок, де колись жили три юні брати. Вони, як 8 інших дітей, що загинули від початку 2016 року, так само, як і Джозеф Стоун, втратили життя внаслідок того, що дороги, дитячі майданчики та господарства навколо них засмічені мінами й іншими вибухонебезпечними залишками війни.

Реклама:
Ці міни та невибухлі боєприпаси і досі там, незважаючи на те, що було підписано домовленість або вилучити їх, або чітко позначити і не закладати нових. Цієї домовленості досягли ще у вересні 2014 року, а в 2016 році взяли на себе подібне зобов'язання.

У нас в СММ ОБСЄ найвищим пріоритетом є безпека наших спостерігачів. Щодня вживають чимало різноманітних заходів для недопущення проблем із безпекою з урахуванням обставин, які постійно змінюються, особливо з огляду на трагедію біля Пришиба.

Навчання, обладнання, планування та обмін інформацією – ось лише деякі способи, за допомогою яких ми зменшуємо ризики. Те, що ми постійно перебуваємо в небезпечному та мінливому середовищі, означає, на жаль, що ми ніколи не зможемо повністю їх уникнути.

Інші також мають зобов'язання. Підписанти Мінських домовленостей зобов'язалися забезпечити безпеку для цивільних спостерігачів СММ.

Читайте також:

В ОРЛО підірвався автомобіль СММ ОБСЄ, є загиблий

Підрив автомобіля СММ ОБСЄ: 1 член місії загинув, 2 постраждали

Підрив автомобіля ОБСЄ названий терактом

З того жахливого дня в Пришибі минуло два роки, протягом яких внаслідок спрацювання мін і невибухлих боєприпасів загинули ще 56 невинних мирних жителів, а ще 158 зазнали поранень, але відтоді мало що змінилося.

Протягом двох років, а фактично вже майже п'ять років поспіль, ми в СММ ОБСЄ закликаємо до однієї дуже простої речі: дотриматися взятих зобов'язань.

Звичайно, настав час – насправді необхідність у цьому назріла дуже давно, – коли слова повинні супроводжуватися діями.

Щоб діти могли гратися і навчатися, фермери – випасати худобу, а люди, зокрема хоробрі неозброєні цивільні спостерігачі та медики, могли безпечно займатися своїми щоденними справами, час вилучити міни, особливо в житлових районах та інших місцях, які часто відвідують цивільні особи.

Це дуже проста вимога, яку висунули мільйони матерів і батьків, синів і дочок.

Читайте також:

Голова СММ ОБСЄ: Місія залишається

Генсек ОБСЄ про місію на Донбасі: Потрібно більше безпеки й поваги

#Факти_мають_значення

Було вжито певних заходів, зокрема гуманітарне розмінування, а чимало дієвих осіб, серед яких СММ ОБСЄ, надають дуже потрібну підготовку для підвищення рівня обізнаності про мінну небезпеку, а також здійснюють інформаційно-просвітницьку діяльність, особливо для наймолодших і найуразливіших.

Однак вкрай необхідно у повному обсязі виконати взяті зобов'язання, тобто остаточно завершити розмінування. А також врятувати життя людей і уможливити повернення до нормального життя – це і тільки це стане довгостроковим і гідним вшануванням пам'яті сотень невинних людей, які заплатили найвищу ціну; серед них один відданий і відважний фельдшер на ім'я Джозеф Стоун.

Ані він, ані вони не будуть забуті. Нехай усі вони спочивають з миром і нехай жертва, принесена ними та їхніми сім'ями, не буде даремною.

Ертурул Апакан, голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу