Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кучми на роздуми буде три місяці

Понеділок, 12 лютого 2001, 20:52
Депутат Сергій Терьохін вніс на розгляд парламенту дуже актуальний законопроект – про гарантії президенту і членам його сім'ї після закінчення повноважень. Якщо Рада підтримає ініціативу, Кучма буде недоторканим на території України і зможе безкоштовно їздити в метро та електричці. Щоправда, є одне "але". Норми на нинішнього "гаранта" зможуть розповсюджуватися тільки якщо він добровільно піде з посади протягом трьох місяців з моменту прийняття закону.

"Законопроект офіційно внесений в парламент і я буду наполягати на тому, щоб питання було розглянуто на цій сесії. У понеділок я дзвонив голові Верховної Ради Плющу і дуже наполегливо попросив, щоб цей документ розмножили і роздали депутатам вже у цей вівторок на дні уряду", - розказав УП депутат. Сам він не упевнений, що це буде зроблено 13 лютого, але якщо це не буде і наступного вівторка, "ми в своєму офісі самостійно розмножимо і роздамо депутатам", додав він.

Як і інші документи, що проливають світло на життя можновладців, читати цей законопроект – самісеньке задоволення. Отже, екс-президент України, може користуватися правом недоторканості на території України і його не притягнуть до кримінальної або адміністративної відповідальності за діяння, скоєні ним під час виконання повноважень. Єдиний виняток – вчинення державної зради або іншого тяжкого злочину. Лихослів'я, зрозуміло, під це не підпадає, а наказів знищити людину Кучма, як відомо з його відвертостей, не надавав, тому все ОК – Леонід Данилович зможе повністю скористатися привілеями екс-глави держави.

А вони гідні мільйонів, витрачених на передвиборчу кампанію. Це довічна державна охорона собі та родині, безкоштовна медицина в обсягах, як і за роботи на Банковій, пожиттєве безоплатне користування однією з державних дач та службовим автомобілем і навіть право на безоплатний проїзд міським або приміським транспортом – на випадок, якщо пенсії не вистачатиме на пальне для ненажерливих двигунів службового мерседеса. Але в законопроекті є й сувора пересторога – таксі тільки за власний кошт. Є там ще один пункт – довго думали, писати чи ні – але ж усі люди. Отже, родичі матимуть право на відшкодування витрат, пов'язаних із похованням президента України.

Ще екс-президент-незлочинець не буде відірваним від світу і матиме можливість зідзвонюватися з різними чиновниками по "сотці" – йому гарантуватимуть безоплатне користування урядовими засобами зв'язку. І ще один момент, який дає надію, що старезний "гарант" прочитає УП в оригіналі – тобто на екрані комп'ютеру: екс-президент зможе "позачергово отримати інші послуги зв'язку, включаючи Інтернет".

Тепер ще дуже важливий момент, який вимальовує картину не дуже розкішного життя президента України, що припинив здійснення своїх повноважень – незалежно від віку він "має право на щомісячне пожиттєве грошове утримання у розмірі 80 відсотків від заробітної плати діючого президента України". Сума, від якої вираховуватимуть 80 відсотків, включатиме тільки "усі види надбавок, премій, відшкодувань, передбачених законом", але аж ніяк не хабарі.

Весь тягар утримання екс-президента нестиме український народ, адже джерелом фінансування витрат, передбачених законопроектом, є державний бюджет.

Як йдеться у пояснювальній записці до законопроекту, "на відміну від російського законопроекту, який передбачає повну недоторканість колишнього Президента, цей проект враховує рішення Всеукраїнського референдуму, проведеного за народною ініціативою, щодо значного зменшення обсягів недоторканості політичних осіб".

Всіма цима фантастичними привілеями чинний "гарант" зможе встигнути скористуватися лише за однієї умови – "якщо протягом трьох місяців з моменту набрання чинності" він скористається правом відставки згідно зі статтею 109 Конституції України. Взагалі ж ці гарантії, якщо закон буде ухвалено в запропонованій редакції, поширюватимуться на наступних президентів у всіх випадках, крім імпічменту.

Щоправда, і тут є один нюанс – якщо "гарант" після відставки обере постійним місцем перебування не Україну, а далекі краї іноземщини, або відмовиться від громадянства України, то й не знатиме він всіх цих благ. Або якщо виявиться, що він скоїв тяжкий злочин під час або після перебування в головному кріслі країни. Але матюкання до цього не відноситься.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування