Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Банкруту продовжили життя

Четвер, 5 липня 2001, 14:46
Парламент не погодився з пропозиціями уряду щодо фактичної ліквідації банку "Україна", хоч на прохання Кінаха і створили тимчасову слідчу комісію для вивчення причин його банкрутства. Розв'язання проблеми однієї з найбільших фінансових установ країни ще з часів Ющенка вимагає МВФ і традиційно висуває умовою поновлення кредитування.

У четвер Верховна Рада провалила голосування по урядовому законопроекту про випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в обмін на активи акціонерного комерційного агропромислового банку "Україна". За документ проголосували лише 137, проти - 146 депутатів із 390 парламентаріїв, що зареєструвалися в залі. Проти ініціативи Кабміну пішли фракції Компартії, Соцпартії, "Яблуко" і "Реформи-Конгрес".

Згідно із законопроектом, повідомляє Інтерфакс-Україна, уряду доручалося випустити ОВДП терміном обороту три роки в сумі 450 мільйонів гривень за номіналом. Потім пропонувалося здійснити їх обмін на активи банку "Україна" за його згодою з обов'язковим включенням до їх складу активів банку, по якому несуть зобов'язання Кабмін, Мінфін або Держказначейство. Перевага надавалася основним коштам, корпоративним правам, які належать цьому банку, й іншим високоліквідним активам.

Документом передбачалося, що ОВДП передаються державному Ощадбанку разом з наступними зобов'язаннями банкe "Україна": по внесках населення – до 271 мільйона гривень, коштах на рахунках держбюджету, місцевих бюджетів і бюджетних установ – до 100 мільйонів гривень, коштам на рахунках фермерських господарств – до 79 мільйонів гривень. Активи банку "Україна", які підпадають під обмін на ОВДП, пропонувалося передати Фонду державного майна для подальшого їх використання з метою створення державної фінансової установи для обслуговування агрокомплексу

Пропонувалося також внести зміни в закон про держбюджет 2001 року, збільшивши прибутки спеціального фонду держбюджету на 50 мільйонів гривень – до 8738,5 мільйонів гривень, і його витрати на 500 мільйонів гривень - до 9863,2 мільйона гривень, а граничний розмір дефіциту бюджету встановити в розмірі 450 мільйонів гривень.

Законопроектом також надавалася можливість уряду використати активи банку як кошти платежу за акції, що випускаються комбанками. (Ймовірно, для формування статутного фонду іпотечного банку).

Банк "Україна" входить у вісімку найбільших українських банків. Його валюта балансу на 1 квітня становила 4,5 мільярди гривень, обсяг кредитного портфеля - 1,37 мільярди гривень, більше 70% якого - кредити підприємствам АПК. Оплачений статутний капітал - більше 70,3 мільйонів гривень.

Фінансова криза 1998 року і заборгованість за кредитами під урядові програми негативно відбилися на стані справ у банку, який протягом останніх двох років працює із збитками. У зв'язку з цим з 25 вересня 2000 року НБУ терміном на рік ввів у банку тимчасову адміністрацію.

Минулого тижня численні джерела підтвердили факт блокування банком "Україна" значної частини рахунків у зв'язку з погіршенням ліквідності. Останніми днями про це повідомили і центральні ділові видання України, констатуючи фактичну невдачу роботи тимчасової адміністрації банку по відновленню його платоспроможності.


Голова Нацбанку Володимир Стельмах, переконуючи депутатів в необхідності прийняття запропонованого проекту, заявив, що держбюджет не понесе жодних втрат при використанні такої схеми ліквідації банку. З його слів, випуск ОВДП дозволить своєчасно виплатити внески і повернути гроші суб'єктам соцсфери. А матеріально-технічна база і інфраструктура банку "Україна" будуть повністю збережені. У портфелі банку, повідомив також Стельмах, є і інші активи "прямої дії", в тому числі цінні папери на суму понад 120 мільйонів гривень, які раніше були випущені урядом.

Однак депутати слову Стельмаха не повірили – в ході обговорення вони зазначали, що таке розв'язання проблеми не приведе до позитивних результатів, фінансове положення банку не поліпшиться, ОВДП стануть додатковим навантаженням для бюджету і вкладники навряд чи зможуть отримати свої кошти.

Більшість з виступаючих висловилися за необхідність заслухання до прийняття подібного законопроекту проміжної інформації створеною Верховною Радою тимчасової слідчої комісії з вивчення причин, що привели до кризового стану банку "Україна".

Таку комісію, яка, крім з'ясування причин кризи в "Україні", буде вивчати законність проведення приватизації банків "Укрсоцбанк" і "Промінвестбанк", створили також в четвер. У її склад увійшли 15 народних депутатів, очолив член групи "Солідарність" Віктор Король. За постанову про створення такої комісії проголосували 378, проти - 1 з 417 депутатів, що зареєструвалися в залі.

Для участі в роботі комісії доручено делегувати своїх представників Генеральній прокуратурі, Головному контрольно-ревізійному управлінню, МВС, Службі безпеки України, Рахунковій палаті.

Про результати роботи комісія повинна доповісти парламенту до 1 жовтня 2001 року.

Персональний склад тимчасової слідчої комісії:
1. Король Віктор Миколайович, депутатська група "Солідарність", голова Тимчасової слідчої комісії;
2. Кравченко Микола Васильович, фракція Комуністичної партії України, заступник голови Тимчасової слідчої комісії;
3. Суслов Віктор Іванович, фракція "Яблуко", заступник голови Тимчасової слідчої комісії;
4. Волок Анатолій Михайлович, фракція Народно-демократичної партії;
5. Гошовська Валентина Андріївна, депутатська група "Трудова Україна";
6. Журавський Віталій Станіславович, депутатська група "Регіони України";
7. Кирильчук Євген Іванович, фракція "Батьківщина";
8. Костинюк Богдан Іванович, фракція Народного Руху України;
9. Кривошея Сергій Вікторович, фракція Партії зелених України;
10. Плужніков Ігор Олександрович, фракція Соціал-демократичної партії України (Об'єднаної);
11. Полюхович Іван Павлович, фракція Українського Народного Руху;
12. Станков Анатолій Кирилович, фракція Соціалістичної партії України (Лівий центр);
13. Терьохін Сергій Анатолійович, фракція партії "Реформи і порядок-"Реформи-Конгрес";
14. Акопян Валерій Григорович, фракція партії "Демократичний союз";
15. Вітренко Наталія Михайлівна, позафракційні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування