Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Іракські міста на грані гуманітарної катастрофи

Вівторок, 25 березня 2003, 23:00
Про початок війни читайте тут:, Бушу не вистачило грошей на війну з Хусейном





Посол Іраку спростовує чутки про втечу родичів Саддама Хусейна в Сирію

Посол Іраку в РФ Аббас Халаф спростував повідомлення, що з'явилися, про те, що родичі президента Іраку Хусейна Хусейна й ряду інших іракських керівників нібито втекли до Сирії.

"Цю дезінформацію поширила проамериканська кувейтська газета", - заявив посол "Інтерфаксу" у суботу.

"Я хочу нагадати авторові статті, що в 1990 році, ще до початку війни (іраксько-кувейтської - "ІФ") першим, хто втік з Кувейту, був емір, що покинув свою родину", - відзначив Халаф.

Крім того, посол спростував розповсюджені деякими західними ЗМІ зведення про те, що Багдад просив Москву терміново направити хірурга для лікування сина президента Іраку Кусая. "Я як офіційний представник іракського керівництва категорично спростовую це, - заявив А.Халаф. - Було лише єдине звертання російського доктора Леоніда Рошаля, що прийшов до нас і заявив, що готовий відправитися в Ірак, щоб допомогти іракським дітям".

Халаф також спростував повідомлення про те, що військову допомогу Іраку надають Сирія й Іран. "Американці повинні пам'ятати, що на стороні Іраку один мільярд мусульман", - зазначив іракський дипломат.

Посол Іраку в РФ Аббас Халаф сумнівається в тім, що американські компанії одержать можливість працювати в його країні.

Американський компанії "не будуть працювати в Іраку, поки живі іракці", - заявив Халаф у суботу в інтерв'ю "Інтерфаксу".

Коментуючи повідомлення про те, що ряд американських компаній уже одержали підряди на роботу в нафтовому секторі Іраку, посол сказав: "Вони поспішили, почавши ділити шкіру ще не убитого ведмедя".

Він відзначив, що в іракській економіці, у тому числі в нафтовому секторі "ставка в основному буде робитися на компанії з Росії й інших дружніх держав".

Посол вітав рішення Ради Безпеки ООН про поновлення програми "Нафта в обмін на продовольство".

"На іракських рахунках лежать уже більш 40 млрд. доларів, отриманих від продажу іракської нафти, що використовуються для цієї програми", - відзначив А.Халаф.

Авіація коаліційних сил завдала в ніч на суботу удари по півдню й півночі Іраку, знову обстріляний Багдад

Авіація американо-британських сил піддала в ніч на суботу черговому обстрілові столицю Іраку, передає катарський телеканал "Аль-Джазіри".
За даними телеканалу, було випущено мінімум 4 ракети. Одна з них упала на околицю Багдада, інша розірвалася в самому центрі міста.

Бомбардування були відновлені кілька годин по тому після розриву ракети на ринку Аль-Нассер у житловому кварталі іракської столиці. Міністр інформації Іраку Мохаммед Саїд Сахаф заявив, що в результаті вибуху на ринку загинуло 58 чоловік, кількість жертв може ще зрости, якщо не вдасться врятувати частину поранених, котрих нараховується десятки осіб.

У результаті бомбардувань у Багдаді зруйновані будинки президентського комплексу і Мінінформації Іраку.

У той же час могутній вибух стався в центральній частині Ель-Кувейта. За даними британської телекомпанії "Скай-ТБ", вибух стався поруч із готелем "Шератон" поблизу центру кувейтської столиці, в одному з торгових центрів.
Телекомпанія з посиланням на джерела в МВС Кувейту повідомляє, що мова йде про іракську ракету. Про жертви не повідомляється

Якщо підтвердяться повідомлення про те, що вибух у будинку торгового центру був спричинений улученням саме іракської ракети, можна констатувати, що військам Саддама Хусейна вдалося обійти встановлені навколо Ель-Кувейта системи протиракетного захисту "Петріот", повідомляє телерадіокорпорація "Бі-Бі-Сі"

Тим часом на півдні Іраку, у Басрі, два американських штурмовики F-15Е вночі знищили будинок, у якому приблизно знаходилося близько 200 іракських військовослужбовців. Про це повідомили журналістам на військовій базі Ес-Сейлійя в Катарі представники Центрального командування збройних сил США.

За інформацією західних інформагентств, на півдні Іраку вночі загинув один британський військовослужбовець, ще троє поранені. За даними телекомпанії "Скай-ТБ", це відбулося в результаті потрапляння британських військовослужбовців під вогонь своїх же сил.

Винищувачі США F-А18 Hornet, що злітали з авіаносця Theodore Roosevelt, знищили також уночі два радари іракських військ ПВО на півночі країни.


Інтерфакс-Україна


Буш незадоволений роботою журналістів в Іраку

Високопоставлений представник Білого дому визнав у п'ятницю, що адміністрація Джорджа Буша "дещо незадоволена" тим, як американські і світові ЗМІ висвітлюють хід військової операції в Іраку.

Представник заявив, що, на думку адміністрації, преса "не спирається на факти" і виступає з непідтвердженими прогнозами відносно війни.

Коментар представника був викликаний тим, що протягом останніх двох діб у світових ЗМІ з'явилися витоки інформації про те, що військова операція в Іраку забуксувала, і США вимушені направляти в Ірак додаткові сили, чисельністю до 120 тис чоловік.

Представник Білого дому у зв'язку з цим заявив, що "війна проходить добре, і все йде за графіком". Він спростував також заяви неназваних офіційних британських осіб, що прозвучали у п'ятницю у Лондоні про те, що у США недостатньо сил для того, щоб здійснити штурм Багдада.

РІА "Новини"

У полон коаліції потрапили 4 тисячі іракців

У Міноборони Великобританії стверджують, що британські війська в Іраку взяли у полон близько 4 тис іракських військовослужбовців.

Як заявив у п'ятницю на прес-конференції у Лондоні начальник Генштабу Збройних сил Великобританії Майк Джексон, британці готові до того, щоб у разі необхідності прийняти у полон до 10 тис іракців.

Генерал також твердить, що число убитих у битвах іракців складає "сотні".

РІА "Новості"

Американці обстріляли журналістів

Внаслідок обстрілу британськими танками іракського продовольчого складу у Басрі у п'ятницю згоріла автомашина знімальної групи катарського телеканалу "Аль-Джазіри".

Як повідомив кореспондент телекомпанії у Басрі Мухаммед Абдалла, знімальна група каналу у складі 4-х чоловік - режисер, оператор, помічник і водій - на орендованій автомашині виїхали вранці на зйомку іракських продовольчих складів у районі Басри. Коли вони знаходилися біля об'єкта, британські танки несподівано відкрили вогонь. Вантажні автомашини, що знаходилися поряд, загорілися й вибухнули, полум'я перекинулося також на автомашину знімальної групи. Режисеру, помічнику і водієві вдалося врятуватися й повернутися в Басру. Оператор Акиль Абдуррахман, повідомив кореспондент, зник. Його пошуки поки не увінчалися успіхом.

РІА "Новості"

Коаліція буде просити ще грошей на війну

США і Великобританія опинилися "ближче до початку, ніж до кінця" військової кампанії в Іраку, був вимушений визнати голова Пентагона Рональд Рамсфелд. Виступаючи у четвер перед американськими сенаторами, він заявив, що американське військове відомство зараз не знає, "як довго триватиме" війна в Іраку.

Підтвердивши необхідність виділення з федерального бюджету термінових коштів на ведення цієї війни в розмірі 74,7 млрд. доларів, голова Пентагона не виключив, що у разі затягування військових дій уряд США знов звернеться до законодавців з додатковим проханням про виділення коштів на війну. При цьому підкреслив, що військові дії "будуть продовжені до повної перемоги антиіракської коаліції".

Також в адміністрації США вважають, що Саддам Хусейн контролює ситуацію в іракській армії, повідомила телекомпанія "Фокс". Базуючись на даних розвідки, аналітики вважають "очевидним і логічним", що іракський лідер готується до битви за Багдад. У столиці концентрується велике угруповання іракських військ, яке зайняло позиції як у самому місті, так і в його передмісті, відзначає телекомпанія.

РІА "Новости"

Хусейн проводить наради з керівництвом країни

Президент Іраку Саддам Хусейн провів нараду з вищим керівництвом країни й командуванням армії. За даними катарського телеканалу "Аль-Джазіра", Хусейн закликав учасників наради мобілізувати всі можливості для відбивання американо-британської агресії.

В інтерв'ю катарському телеканалу "Аль-Джазіра" міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд Ас-Саххаф сказав, що іракська армія залишається на позиціях і готова до бойових дій.

Він також сказав, що іракські частини завдали "нищівної поразки" американській армії під містом Ен-Наджаф на південь від Багдада. "Аль-Джазіра" повідомляє, що там підбиті три американських танки і збитий вертоліт.

Міністр оборони Іраку Султан Хашим Ахмед вважає, що досі не було великих зіткнень з агресорами і головні битви ще попереду, повідомляє "Аль-Джазіра".

На думку міністра, американські війська можуть оточити Багдад протягом 5-10 днів. У той же час керівник Міноборони Іраку, відповідаючи на питання журналістів у Багдаді заявив, що іракська столиця буде чинити опір агресорам доти, поки залишатиметься живим хоч один її житель.

Зі слів Хашима Ахмеда, американо-британські сили знаходяться за 140 км на південь від Багдада, на схід від міста Діванія.

РІА "Новости"

Іракські міста на грані гуманітарної катастрофи

За повідомленням телекомпанії Сі-Ен-Ен, у ході бомбардування Багдада були завдані удари по житловому комплексу оборонного заводу неподалік іракської столиці, будівлям у районі міністерства інформації Іраку і Міжнародному центру комунікацій. За деякими даними, внаслідок обстрілу є жертви.

Як повідомили у Пентагоні, для завдання ударів у ніч із четверга на п'ятницю не застосовувалася суперсучасна бомба, яка є найбільш потужною зі звичайних озброєнь у світі.

На півночі від Ен-Наджафа тривала запекла битва між підрозділами 3-ї механізованої дивізії армії США і республіканською гвардією Іраку. Американські війська намагалися перекрити підходи до міста з тим, щоб не допустити прориву туди іракських підкріплень.

У ніч з 27 на 28 березня американо-британська авіація бомбардувала північні райони Басри. За даними іракської сторони, за останні дві доби у результаті авіанальотів й артобстрілів у Басрі загинуло 130 і поранено 575 мирних жителів.

Вранці у п'ятницю по Басрі знову були завдані авіаудари, внаслідок яких зруйновано декілька житлових будинків і пошкоджені урядові будівлі. За даними "Аль-Джазіри", іракці збили у п'ятницю над Басрою американський безпілотний літак-розвідник, який упав на дах однієї з житлових будівель.

Через дії американців і британців місто знаходиться на грані гуманітарної катастрофи. У Басрі немає питної води, не вистачає продуктів. Цим відразу скористатися британські військові - вони закликали жителів Басри йти в Умм-Каср, де ніби буде роздаватися гуманітарна допомога. Але коли люди дійшли туди, то не знайшли продовольства. "Умм-Каср - мертве місто", - сказала кореспонденту саудівської газети "Араб Ньюз" одна жінка. Коли приблизно 300 чоловік намагалися повернутися в Басру, британські військовослужбовці не пропустили їх.

Кореспонденту газети жителі міста розповіли, що лікарні переповнені пораненими. Відчувається нестача ліків. У місті не вистачає води, електрика подається з перебоями тільки у деякі райони. Не вистачає і продуктів харчування, магазини й лавки пусті.

Крім того, США і Великобританія, зіткнувшись із запеклим опором, нарощують чисельність військ на іракському театрі бойових дій. Очікується, що в найближчі вихідні дні американо-британське військове угруповання збільшиться на 12,5 чоловік.

Як повідомляє телекомпанія Сі-Ен-Ен, з американської бази Форт-Худ (штат Техас) вже почалося перекидання у Кувейт перших підрозділів зі складу 4-ї механізованої дивізії армії США.

Раніше планувалося, що 4-а дивізія буде наступати на Ірак з північного напряму, з Туреччини. Однак Анкара відмовилася надати для цих цілей свою територію. У зв'язку з цим кораблі, що чекали розвантаження у турецькому порту були відправлені у Кувейт, куди тепер перекидається особистий склад дивізії.

Слід відзначити, що Кувейт відновлює захисну смугу вздовж кордону з Іраком. Як повідомляє кувейтська газета "Аль-Кабас", саперні та інженерні частини відновлюють піщані бруствери і захисну дротяну огорожу висотою три метри на ділянках, де два тижні назад були пророблено приблизно 50 проходів для американської бронетехніки.

Намагаючись перервати зв'язок, американський бомбардувальник Бі-2 у п'ятницю завдав два удари по головному вузлу зв'язку іракської національної комунікаційної компанії, розташованому на східному березі Тигра у центрі Багдада. За повідомленням Центрального командування США в Катарі, головна мета ударів - "позбавити режим Саддама Хусейна можливості керувати збройними силами й зв'язку з ними".

РІА "Новости"

Бомби американців не зашкодили бункеру Хусейна

Головний бункер Саддама Хусейна встояв під американськими ракетами й бомбами, стверджує саудівська газета "Аш-Шарк Аль-Аусат".

Газета пише у п'ятницю, що бункер "Абу махабі" ("Батько бомбосховищ"), або "Аль-Фірдоус Аль-Ардий" ("Підземний сад"), розташований у південному передмісті Багдада Адд-Дурра, очевидно, витримав удари чотирьох американських ракет. Принаймні, споруді не завдано сильних пошкоджень.

Саудівське видання вказує, що тільки потрапляння спеціальної бомби, призначеної для знищення підземних бункерів, під кутом 90 градусів може завдати бункеру значного збитку. Півсферичні інженерні конструкції притулку здатні змінювати курс бомби, створюючи ефект рикошету.

"Батько бомбосховищ" був побудований в 1982-1986 роках за західнонімецьким проектом, копію якого отримали США перед початком війни. Будівництво бункера обійшлося в 150 млн. доларів, що за нинішнім курсом становить приблизно 550 млн. доларів.

Бомбосховище складається з 5 поверхів. Крім службових і побутових приміщень у ньому навіть є два басейни - жіночий і чоловічий.

Споруда має довгі підземні ходи, один із яких веде на протилежний берег ріки Тигр. Як вважає один з учасників будівництва, якого цитує газета, над бомбосховищем для маскування могла бути збудована мечеть, школа або лікарня. Газета публікує докладні схеми бункера.

РІА "Новости"

Ірак буде знищувати гуманітарну допомогу коаліції

Посол Іраку в РФ Аббас Халаф заявив, що не має інформації про те, що його країна запросила в Росії екстрену гуманітарну допомогу.
"Подібні прохання передаються по дипломатичних каналах, а не через ЗМІ. Дотепер ніхто мене не сповіщав про це", - розповів посол у четвер "Інтерфаксу", коментуючи відповідні повідомлення, які з'явилися у деяких російських ЗМІ.

При цьому він підкреслив, що Ірак буде знищувати гуманітарну допомогу, яку мають намір постачати американо-британські коаліційні сили. "Ця допомога окупаційних військ, а ми, слава Богу, не упокорилися з окупацією і будемо знищувати окупантів разом з їхньою допомогою", - заявив посол.

"Ті, хто хоче дійсно нам допомогти, повинні докласти зусиль, щоб припинити війну проти Іраку, тому що всі наші лиха від цієї війни", - підкреслив Халаф.

Інтерфакс


США впевнені, що Ірак застосує зброю масового знищення

Міністр оборони Великобританії Джефф Хун заявив у четвер, що є свідчення того, що іракські сили готові застосувати зброю масового знищення.

Виступаючи на брифінгу, міністр сказав, що у воєнних діях антиіракської коаліції видно "великий прогрес". Він також відзначив мужність солдатів коаліційних сил.

Начальник штабу міністерства оборони Великобританії адмірал Майкл Бойс, що виступав на тім же брифінгу, відкинув обвинувачення в тому, що сили коаліції завдали удари по багдадському ринку. Бойс також повідомив, що військово-повітряні сили країни роблять до 100 вильотів у день і ними знищена велика кількість танків супротивника. Він також заявив, що "відновлення нафтових родовищ іде на повний хід".

У той же час Міноборони США заявило в четвер, що впізнано тіла двох солдатів, убитих у неділю. Таким чином офіційне число загиблих американських солдатів в Іраку досягло 24.

Також повідомляється про 28 поранених солдатів США з моменту початку воєнної операції в Іраку. З 24 загиблих 19 чоловік загинули в бою. Великобританія втратила за час воєнної операції 22 військовослужбовців.

Інтерфакс

Біля Багдада знайдено завод із виробництва хімічної зборї

Військові США знайшли великий завод із виробництва хімічної зброї за 160 км на південь від Багдада неподалік від міста Ен-Наджаф. Про це повідомила телекомпанія Fox News із посиланням на високопосадовця Пентагона, що побажав залишитися невідомим. Також повідомляється, що був узятий у полон іракський генерал, що керував заводом.

Ніякого підтвердження цієї інформації з офіційних джерел поки не надходило. Інші засоби масової інформації також поки не передавали такі повідомлення.

Раніше американський генерал Джон Ебізайд повідомив, що командування армії США одержало інформацію про те, що підрозділи іракської армії, оснащені хімічною зброєю, знаходяться неподалік від міста Кут за 170 км на північний схід від Багдада. Звідки була отримана інформація не повідомляється. Таку заяву зробив генерал на брифінгу в Катарі.

Він також повідомив, що війська союзників обов'язково знайдуть в Іраку зброю масового знищення, але на це знадобиться певний час. "У мене немає ніяких сумнівів, що ми знайдемо зброю масового знищення, звичайно, це станеться не завтра, доведеться почекати якийсь час. У нас уже з'явилися зведення про те, що в деяких підрозділів іракської армії є хімічна зброя", - сказав генерал.

Газета.Ru

Американці визнали, що вбивають мирних жителів

США дали зрозуміти, що в результаті авіанальотів у середу могли бути жертви серед мирного населення Багдада, де, за свідченням іракських офіційних осіб, загинуло 14 чоловік.

У комюніке, поширеному штабом центрального військового командування США у Катарі, говориться, що літаки антиіракської коаліції "застосували високоточну зброю для знищення дев'яти іракських пускових установок ракет "земля-земля", які були розміщені у житлових районах іракської столиці".

"Більшість ракет була розгорнена менш ніж за 90 метрів від будинків", - вказується в комюніке. У ньому зазначається, що "можливі жертви серед цивільного населення".

У той же час Пентагон не визнав відповідальності за влучання ракет у середу у будівлі на ринку багдадського району Аш-Шааб. Внаслідок цього загинули півтора десятка чоловік, багато отримали поранення.

Представник американського військового відомства генерал Стенлі МакКрістал сказав на брифінгу, що союзники "не мали жодних цілей в околицях району Аш-Шааб". Він пообіцяв продовжити пошуки причин вибуху, не виключивши, що в ринок могла влучити іракська зенітна ракета, що збилася з цілі.

З його слів, у ході ракетно-бомбового удару по Багдаду, коли постраждав ринок, мішенями були ракетні установки, чимало з яких розміщені у житлових районах столиці, у тому числі на відстані 90 метрів від будівель.
Пентагон повторив, що військові об'єкти, у тому числі ракетні установки у Багдаді загрожують військам союзників і будуть атаковані. При цьому будуть як і раніше робитися зусилля по запобіганню жертвам серед цивільного населення й руйнування інфраструктури.

Інтерфакс

Американські солдати гинуть від рук своїх співвітчизників

Майже тисяча американських військових висадилася на півночі Іраку на території підконтрольній курдам, повідомила телекомпанія Сі-Ен-Ен у ніч на четвер.

Війська 173 повітрянодесантної бригади США висадилися з метою "очистити" плацдарм для подальшого перекидання у цей район сил коаліції. Це перша висадка американських сил у цьому регіоні, підкреслює телеканал. Раніше турецькі власті відмовилися надати свою територію американським військам для відкриття північного фронту в Іраку.

Крім того, сили англо-американської коаліції знову почали бомбардування Багдада. За ніч столиця тричі зазнавала авіаударів. Перший наліт був вчинений близько 22:00 середи. Потім бомбардування двічі поновлювалося протягом ночі. Як передає телеканал "Аль-Джазіра", війська США завдали більше десяти ударів по центральній частині міста і його околицях.

Не припинялися військові дії і на іншій території Іраку. Армія Іраку розвернула широкий контрнаступ у центральних і південних районах країни. Проти військ англо-американської коаліції вийшли дві великі бронетанкових колони. Одна з них, як повідомляє Сі-Ен-Ен, цієї ночі залишила Багдад. Більше тисячі танків прямують до міста Ен-Наджаф.

Велика битва відбулася минулої ночі на півдні країни, передає телекомпанія "НТВ". Колона з 120 іракських танків спробувала прорватися до Умм-Кассру. Однак цей наступ був зупинений в околицях Багдада. У найближчі години американські військові 3-ї мотопіхотної дивізії, що знаходиться на південь від Багдада, готуються прийняти бій. Тим часом, війська коаліції не розраховують на підтримку з повітря через піщану бурю. У Пентагоні поки ніяк не коментують цю інформацію.

Відомо також, що близько чотирьох десятків американських морських піхотинців поранилися внаслідок обстрілу власними військами під Ен-Насирією.

Кореспондент АФП, який супроводжує американську колону, бачив, як штаб морських піхотинців зазнав артилерійського й мінометного обстрілу, судячи зі всього, іншої американської частини. Внаслідок 37 чоловік поранено, у тому числі 3 знаходяться у критичному стані, а 2 - у важкому. Вражені також 6 одиниць військової техніки, у тому числі 3 бронетранспортера.

Морські піхотинці відкрили вогонь у відповідь, про його результати не повідомляється, сказали кореспонденту американські офіцери.

Інтерфакс

США не бояться хімічної зброї і не мають наміру припиняти війну в Іраку

США не прислухаються до закликів щодо припинення вогню в Іраку. Про це заявив державний секретар США Колін Пауелл в інтерв'ю катарському супутниковому телеканалу "Аль-Джазіра". "Це тільки відстрочить неминуче падіння Саддама Хусейна, в якого може скластися враження, що йому вдасться уникнути серйозних наслідків", - сказав він.

Зі слів держсекретаря, США зацікавлені в якомога більш швидкому завершенні конфлікту, щоб приступити до відновлення Іраку й встановлення там "кращої системи управління".

У той же час представник центрального командування США генерал Вінсент Брукс заявив на брифінгу у Катарі, що число іракських військовослужбовців, взятих у полон військами американо-британської коаліції, "значно перевищує" чотири тисячі чоловік.

Командир 3-ї американської механізованої дивізії генерал Бафорд Блаунт заявив кореспонденту АФП, що за останні 72 години іракські війська у боях під Ен-Наджафом (велике місто на березі Євфрату - розташоване за 150 км на південь від Багдада) втратили тисячу солдат.

Між тим телеканал "Аль-Джазіра" у середу показав в ефірі кадри з південного передмістя Басри Аль-Зубера, де зняті убиті й полонені британські військовослужбовці. "Там було двоє вбитих і шість-сім полонених британських солдат. Крім того, наші журналісти зняли підбиту військову техніку союзників: бронетранспортер й автомобілі, а також збитий безпілотний літак- розвідник", - повідомив шеф московського бюро "Аль-Джазіри" Акрам Хазам.

Проте, розвідка 1-го корпусу морської піхоти США побоюється, що іракці застосують хімічну зброю на півночі від річки Тигр, повідомили військові джерела кореспонденту агентства ЕФЕ, який супроводжує американські війська.

Підрозділи хімзахисту, що знаходяться у складі американських сил, у четвер отримали наказ підготувати відповідне обладнання. Американські військові повинні одягати протигази у ході будь-яких бойових зіткнень.

Інтерфакс

В Іраку продовжують гинути журналісти

Супутниковий телеканал "Аль-Арабійя", що базується у Дубаї (ОАЕ), повідомив у четвер, що втратив контакт з однією зі своїх знімальних груп, яка висвітлювала війну в Іраку.

"З 22 березня ми не можемо встановити контакт із нашою групою, - оголосив телеканал. - Ми робимо всі можливі зусилля, щоб встановити, що з ним сталося". У цю групу входили три особи.

З початку війни в Іраку загинули австралійський і британський журналісти, а також перекладач-ліванець, який працював із ними.

Також британські сили в Іраку припинили мовлення іракського державного радіо й телебачення у Басрі у четвер, повідомляє телерадіомовна компанія Бі-Бі-Сі.

Разом із тим, згідно з повідомленнями британського Королівського флоту, прибуття першого судна з гуманітарною допомогою для Іраку було відкладено на 24 години у зв'язку з виявленням нових мін у порту Умм-Каср. Судно "Сер Галаад" з 500 тоннами продовольства й одягу повинне було прибути у порт у четвер.

Бі-Бі-Сі також передає, що збройні сили США розслідують повідомлення про те, що 37 морських піхотинців отримали поранення внаслідок обстрілу власними військами під Ен-Насирією.

Інтерфакс

До антиіракської коаліції ввійшло 48 країн

Президент США Джордж Буш визнав, що війна в Іраку "ще далека від завершення". Про це він заявив у своєму виступі на базі ВПС США "Макділл" (штат Флорида), де знаходиться штаб-квартира Центрального командування ВР США (СЕНТКОМ).

"Ми не можемо знати термінів тривалості цієї війни, але ми готові до майбутніх битв", - відзначив голова Білого дому, за словами якого "наші збройні сили домагаються хорошого просування".

"Із кожним днем Саддам Хусейн ослаблює хватку над Іраком", заявив Буш, із слів якого "за останні три дні" війська коаліції просунулися "більш ніж на 320 км до Багдада".

Як твердить президента США, американський спецназ забезпечив захоплення "аеродромів, мостів і нафтових родовищ", а літаки і крилаті ракети коаліції завдали ударів по "життєво-важливих військових цілях" в Іраку.

"На півночі Іраку знищена також база терористичної групи, яка планувала ударити по Америці й Європі смертельними отрутами", повідомив Буш, зі слів якого сили коаліції зайняли вже "сотні тисяч квадратних кілометрів території Іраку" і завдають зараз "прямих та інтенсивних ударів" по частинах іракської республіканської гвардії.

"Шлях, яким ми йдемо, не є легким і може бути довгим, але ми знаємо нашу мету і будемо йти до неї, миля за милею до самого Багдада й перемоги", підкреслив президент США, який особливо відзначив при цьому внесок в операцію з боку ряду країн коаліції.

Буш повідомив, що "британські наземні війська захопили стратегічні міста й порти", а ВМС Великобританії взяла під контроль прибережні води Іраку. Збройні сили Австралії "надають вогневу підтримку військово-морською артилерією", а також направили свій спецназ і військові літаки в Ірак.

"Польські збройні сили захопили нафтову платформу у Перській затоці", повідомив Буш. "Датський підводний човен здійснює електронне спостереження за іракською розвідкою, підрозділи з України, Польщі, Словаччини, Чехії, Румунії і Болгарії відправляють у регіон для боротьби з наслідками у разі застосування зброї масового знищення, а Іспанія забезпечує важливу тилову й гуманітарну підтримку", відзначив президент США.

Зі слів президента США, до антиіракської коаліції ввійшли 48 держав.

РІА "Новости"

Число полонених іракців перевищує 4 тисячі

Число іракських військовослужбовців, взятих у полон військами американо-британської коаліції, "значно перевищує" 4 тис. чоловік. Про це заявив у середу на брифінгу у штабі центрального командування США у місті Доха (Катар) його представник генерал Вінсент Брукс.

Він відмовився коментувати повідомлення про падіння двох американських або британських ракет на ринок у Багдаді, внаслідок чого у середу загинули 14 чоловік і 30 отримали поранення. "Ми не знаємо, чи були це наші ракети, ми не можемо сказати, що маємо до цього яке-небудь відношення", - заявив він, пообіцявши провести розслідування, якщо факти підтвердяться.

Тим часом, у Центральному командуванні ВР США також не мають у своєму розпорядженні інформації про вибух у житловому кварталі Багдада, який забрав життя 15 чолові. "Ми не знаємо чи були це наші удари. Ми не можемо сказати, що ми якось із цим пов'язані".

Генерал визнав, що у ході військових дій "трапляються помилки", однак поки, із його слів, дуже рано говорити про те, що ВПС США могла атакувати помилкову ціль. "Зараз ми просто не знаємо", - відзначив він.

Відомо також, що три американських безпілотних літака-розвідника збиті у провінції Діял на півночі Іраку. Про це повідомив у середу на прес-конференції у Багдаді іракський міністр інформації Мухаммед Саххаф.

Він обіцяв найближчим часом показати журналістам уламки літаків. Міністр звинуватив США і Великобританію у використанні касетних бомб. Зі слів міністра, у результаті було вбито 9 і поранилося 19 чоловік у провінції Діял, а в центральному Іраку убито 4 і поранено 18 чоловік.

Мухаммед Саххаф повідомив журналістам, що бійці народного ополчення збили вертоліт над містом Ан-Наджаф, а також знищили велике число техніки. Північніше за Ен-Насирію іракські добровольці і місцеві племена блокували 12 танків противника і знищили 2 БТР.

Міністр звинуватив США і Великобританію у веденні систематичного обстрілу цивільних об'єктів. У місті Ен-Насирія, відзначив він, внаслідок такого обстрілу, зруйновано 200 житлових будинків і поранено більше 500 мирних жителів.

Інтерфакс


Ірак обіцяє не застосовувати зброю масового знищення

Посол Іраку в РФ Аббас Халаф спростував твердження про можливість застосування Іраком хімічної зброї або зброї масового знищення в ході військових дій. "Ірак не має наміру застосовувати цю зброю через одну просту причину: тому що її немає", - заявив Халаф на прес-конференції у середу.

Коментуючи останні події у театрі військових дій, посол Іраку повідомив,
що американські й британські війська досі не захопили міста Басра, Умм-Каср і Ен-Насирія, які "перетворилися у нічний кошмар для них". Також посол спростував інформацію про те, що війська антиіракської коаліції знаходяться на підступах до Багдада. "Американські й британські війська, які раніше знаходяться у 400 кілометрах на південь від Багдада", - сказав Халаф.

Зі слів посла, війська коаліції продовжують зазнавати тяжких втрат. Зокрема, у вівторок були збиті два вертольоти Великобританії. За інформацією Халафа, внаслідок бомбардування Багдада у вівторок у місті були убиті три і постраждали 42 людини.

Коментуючи ситуацію на півночі Іраку, Халаф повідомив, що обстановка у районах проживання іракських курдів досить спокійна. "Іракські курди не хочуть воювати на стороні іноземних окупантів", - додав посол. Він також спростував повідомлення про введення турецьких військ у північні райони Іраку, однак сказав, що "це очікується найближчими днями".

Халаф позитивно відгукнувся про скликання у середу Ради Безпеки ООН у зв'язку з ситуацією в Іраку. При цьому посол сказав, що сам факт засідання РБ ООН - це "удар по США, які діють як агресор, всупереч міжнародному праву".

Інтерфакс


Коаліція продовжує бомбити Багдад

Продовжується бомбардування іракської столиці. Серія могутніх вибухів прогриміла о 5:00 ранку середи у південному передмісті Багдада. Ще один вибух пролунав у центрі іракської столиці, повідомляє телеканал "Аль-Джазіра".

У районі, де розташоване міністерство інформації Іраку, почалася пожежа. Повідомляється, що на будівлю телецентру була скинута електронно-імпульсна бомба, яка досі не застосовувалася в Іраку, і яка повністю паралізувала роботу електронного обладнання. Це вже друге за минулу ніч бомбардування Багдада. Незадовго до півночі в іракській столиці у ході авіанальотів уже було на час виведено з ладу телемовлення.

Як повідомляє телераріокорпорація Бі-Бі-Сі з іракської столиці, попередній авіаналіт пов'язують із тим фактом, що іракці показали по телебаченню допит американських військовополонених. У вівторок увечері й уночі середи американські літаки бомбили також позиції республіканської гвардії Іраку в околицях Багдада. Оглядачі вважають, що незабаром після нинішнього бомбардування може початися і сама битва за Багдад.

Тим часом просування коаліційних сил до Багдада ускладнюється піщаними бурями, які почалися у цьому регіоні. Повідомляється, що передові американські частини знаходяться приблизно за 60 кілометрів від іракської столиці. Через бурю вертольоти не можуть надати їм підтримку з повітря.

У ніч на середу запекла битва між американськими й іракськими військами під Кербелою й Ен-Наджафом (на півдні від Багдада) закінчилася, по версії окупаційних військ, найбільшими втратами з боку армії Іраку.

Як повідомила телекомпанія Сі-Ен-Ен з посиланням на джерела у військовому відомстві США, загинули від 300 до 500 іракських солдат.

Пентагон у зв'язку з цим зазначає, що мова йде, швидше за все, про найбільшу сухопутну битву нинішньої військової кампанії. Про свої втрати командування антиіракської коаліції не повідомляє, відомо лише про декілька підбитих іракцями американських танків.

Тим часом раніше у вівторок першу цифру іракських військовополонених назвав міністр оборони США Дональд Рамсфелд: з його слів, в полон узято більше 3 500 іракських солдат.

Інтерфакс

Хусейн закликає "бити ворога всюди"

Президент Іраку Саддам Хусейн закликав вірні йому підрозділи народного ополчення на чолі з його старшим сином Удеєм атакувати війська антиіракської коаліції по всій території країни. "Бийте ворога всюди, де його знайдете", - говориться у заяві Хусейна, яку оприлюднив по іракському державному телебаченню міністр інформації Іраку Саїд ас-Сахаф.

"Цей час великої перемоги, якої чекають всі чесні люди планети", - відзначається у посланні іракського лідера народним ополченцям.

У той же час держсекретар США Колін Пауелл визнав, що американо-британська коаліція зустрічається в Іраку з "певними проблемами", однак висловив упевненість у перемозі над режимом Саддама Хусейна.

"Зрозуміло, ми відчуваємо певні проблеми. У битві, яку ми ведемо, трапляються засідки; атаки з боку осіб, які не є військовослужбовцями; є труднощі в районі Басри", - заявив Пауелл в інтерв'ю французькій телекомпанії "Франс-3".

За його інформацією, у цей час сили американо-британської коаліції контролюють значну частину Іраку. "Зараз ми контролюємо майже всю країну, включаючи околиці Багдада. Ми контролюємо південь і потроху оточуємо Багдад. Падіння режиму - питання часу", - зазначив держсекретар США.

Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування