Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Симоненко: "Якщо політика США буде ефективною, то наступником Кучми стане Ющенко"

Середа, 18 червня 2003, 12:07
Український лідер Леонід Кучма обіцяє до президентських виборів 2004 року провести реформу системи влади – перерозподілити повноваження між президентом, парламентом і урядом. Для цього вже підготовлений проект поправок до Конституції.

За офіційною версією, політична реформа – це добровільний жест президента, який обмежує свої надмірні повноваження.

Опозиція вважає, що Кучма намагається продовжити термін перебування на президентській посаді. Якщо ж йому це не вдасться, реформа влади буде спрямована на обмеження повноважень наступного президента, яким з великою імовірністю може стати близький до опозиції політик Віктор Ющенко.

Сучасну політичну ситуацію на Україні газеті "Время новостей" прокоментував лідер українських комуністів Петро Симоненко.


- Наскільки ймовірне продовження повноважень Леоніда Кучми або його обрання на третій термін?

- Президент готує для цього політичну базу у вигляді поправок до Конституції. Сьогодні ротація влади відбувається з розривом у два роки: наступні президентські вибори повинні відбутися в 2004 році, парламентські – в 2006-му. Кучма пропонує скоротити цей розрив, обираючи Раду в один рік з президентом. Це спричинить скасування президентських виборів 2004 року і продовження повноважень чинного президента до 2006 або 2007 року.

Якщо це станеться, альтернативні владі політичні сили будуть помножені на нуль. Два "додаткових" роки, не підтверджених всенародним голосуванням, Кучма використає на розгром конкурентів – тих політичних сил, які мають високі шанси перемогти на наступних президентських і парламентських виборах. Президент також може спробувати балотуватися на третій термін. Хоча чинна Конституція це забороняє, Кучма почне "відлік" повноважень від нової редакції основного закону, як це свого часу намагався зробити Єльцин.

- Як будуть розвиватися події, якщо Кучмі, як і Єльцину, нове пришестя до влади буде не по плечу?

- Масштаби влади президента й глибина конституційної реформи напряму залежать від політичної ситуації. Оточення Кучми побоюється програшу кандидата від непопулярної влади на виборах-2004.

Реформа задумана, щоб запобігти такому розвитку подій. Оскільки ще є надія на продовження повноважень Кучми або обрання його наступника, в проекті поправок до Конституції не деталізована вся владна вертикаль. Наприклад, президент згодний на формування уряду більшістю Ради, однак збирається самостійно призначати всіх силовиків.

Іншими словами, клани, які контролюють більшість, візьмуть участь в розподілі пряників, однак батіг залишиться в руках президента. Кучма дав зрозуміти, що готовий піти на компроміси в конституційній реформі лише з приводу введення другої палати парламенту, скорочення чисельності депутатів, припинення повноважень Ради у випадку, якщо там не сформована більшість.

- Чи дійсно остаточний проект президента з приводу поправок до Конституції депутати ще не отримали на руки? Якщо ні, то чим це пояснити?

- Оскільки неясно, як буде складатися передвиборча ситуація, президент не зацікавлений у відкритій дискусії. Рада отримає завершений президентський проект, коли стане ясно, що перші два сценарії, задумані президентським оточенням, – продовження повноважень Кучми або обрання президентом його наступника – нездійсненні й шанси на перемогу має представник опозиції.

Тоді повноваження президента за допомогою поправок до Конституції можуть бути радикально перерозподілені на користь більшості Ради. Новообраний президент від опозиції стане "англійською королевою", а "грошові мішки" завдяки "капвкладенням" в парламентську більшість зможуть міняти конфігурацію уряду.

- В 2004 році загостриться боротьба за Україну між Заходом і Росією. Комуністів вважають проросійською силою. Чи можливе згуртування КПУ навколо проросійського кандидата від президентського табору – прем'єра Януковича або глави адміністрації Медведчука?

- Комуністи не будуть виходити з єдиного критерію. Кучма декларував проросійську позицію, а чим закінчилося? Лідерами бізнес-груп керують інтереси надприбутків. Єдиним гарантом дружніх відносин з Росією може стати президент-комуніст.

- Від яких чинників буде залежати вибір президентом наступника?

- Від того, які сили з-за кордону гарантують недоторканність родині Леоніда Кучми і збереження його капіталу. Або це знову буде російський вектор, і тоді дії президента будуть передбачувані, або західний, оскільки оточення президента має іноземні рахунки, Вашингтон має в своєму розпорядженні серйозні важелі тиску на українську владу. Якщо політика США буде ефективною, то наступником Кучми стане лідер націонал-демократів Віктор Ющенко. У цьому випадку реформа системи влади, на якій нині так наполягає президент, не відбудеться.

- Чиї позиції в боротьбі за Україну сильніші – Москви чи Вашингтона?

- У той час як Вашингтон користується лише політичними важелями впливу, російський капітал зміцнився в Україні економічно. Росії фактично належать нафтопереробка і хімічні підприємства, від неї залежить атомна, теплова енергетика, трубна промисловість. США ж намагаються перетворити Україну в свій протекторат політично.

За задумом американців, Україна і Закавказзя повинні замкнути Балто-Чорноморську дугу протистояння, яка простягнеться через Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину і Болгарію. Якщо в 2004 році, після президентських виборів, політичне керівництво Україною буде знаходитися в одних руках, а економічний базис – в інших, країна увійде в смугу дуже сильних криз.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
Усі новини...