Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чубайс купив українську енергетику в Григоришина

П'ятниця, 21 листопада 2003, 10:12
На ринок України прорвалася РАТ "Єдині енергосистеми Росії", очолювана ідеологом відтворення "ліберальної імперії" на території екс-СРСР Анатолієм Чубайсом. Із сенсаційною новиною на першій шпальті в п'ятницю вийшло московське бізнес-видання "Ведомости".

Як стало відомо "Ведомостям", днями енергохолдинг завершив покупку 40%-их пакетів акцій п'яти енергорозподільних компаній України. Продавцями виступили структури українського бізнесмена Костянтина Григоришина. Суму угоди експерти оцінюють більш ніж у $100 млн.

У 2001 РАТ "ЄЕС" намагалося брати участь у приватизації української енергетики. Однак російську компанію не допустили до приватизації "Київобленерго" і "Севастопольенерго".

Усі подальші спроби проникнути на український ринок також припинялися в Києві. Міністр ПЕК Сергій Єрмілов заявив, що поки РАТ "ЄЕС" знаходиться в держвласності Росії, його участь у приватизації українських обленерго рівносильно їхній націоналізації. Причому на користь Росії.

Але 20 листопада глава "ЄЕС Росії" Чубайс висловив упевненість, що компанія успішно реалізує свої плани. За його словами, їм удасться "обов'язково одержати свою частину, незважаючи на протести опозиції (України), підтримані міністром енергетики (України)".

І от, як пишуть "Ведомости", у четвер член правління РАТ "ЄЕС" Василь Зубакін заявив, що "незабаром РАТ оголосить про дуже серйозну угоду в найближчому зарубіжжі", але ухилився від відповіді на питання, чи не про Україну мова.

Але відразу два джерела, близьких до ради директорів енергохолдингу, повідомили, що "свою частину" РАТ вже одержало - угода з покупці українських активів днями завершилася.

За словами топ-менеджера одного з інвестиційних банків, ознайомлених з обставинами угоди, мова йде приблизно про 40%-і пакети акцій п'ятьох енергорозподільних компаніях України -"Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Полтаваобленерго", "Прикарпатобленерго" і "Сумиобленерго".

Джерело, близьке до ради директорів енергохолдингу, додає, що РАТ купило акції в структур відомого українського підприємця Костянтина Григоришина.

У прес-службі РАТ "ЄЕС Росії" газеті "Ведомости" не підтвердили, але і не спростували цю інформацію. "Робота з придбання українських активів ведеться. Але про її результати буде оголошено тільки після зустрічі голови правління енергохолдингу з президентом України Леонідом Кучмою", - говорить керівник прес-служби Тетяна Міляєва.

Така зустріч була запланована на цьому тиждні, але була перенесена через хворобу Кучми.

Аналітик київської інвесткомпанії Dragon Capital Андрій Дмитрієнко оцінює суму угоди в діапазоні від $50 млн до $120 млн.

Сумарний річний прибуток цих п'яти компаній торік склав $376 млн, але мова йде про неконтрольні пакети, підкреслює аналітик. Крім того, експерт нагадує, що Григоришин з минулого року в опалі у влади, що також могло вплинути на суму угоди. Інвестбанкір, знайомий з обставинами угоди, вважає, що її сума перевищила $100 млн.

Дмитрієнко з Dragon Capital вказує, що РАТ "ЄЕС" використало свій шанс упровадитися в українську електроенергетику. Уряд України ще володіє 25% акцій кожного з цих п'ятьох обленерго, приватизувати ці залишки планується наступного року.

Аналітик "Ренесанс Капіталу" Хартмут Якоб схвалює придбання РАТ "ЄЕС". "Це логічно і вигідно, адже аналогічні активи в Росії коштують на 50% дорожче, - міркує Якоб. - До того ж український ринок уже реформований".

Аналітик відзначає, що в цій країні сильні антиросійські настрої, але це не зупинить Анатолія Чубайса. "Зараз РАТ може скуповувати акції на ринку. А після президентських виборів, що пройдуть у жовтні наступного року, на продаж буде виставлене і держмайно - тоді успіх можна закріпити", - вважає Якоб.

У цілому Анатолій Чубайс, який балотується на виборах у Держдуму як №3 списки "Союзу правих сил", не має особливих сентиментів стосовно України. Він заявив, що стратегія "ліберальної імперії" в Україні повинна виявлятися в поширенні російського бізнесу на територію Криму.

У листопаді під час одного з інтернет-чатів на питання, чи можна повернути Крим Росії шляхом тиску на Україну, наприклад, "перекриваючи газ", Чубайс відповів:

"А навіщо перекривати [газ]? Можливо, потрібно діяти навпаки, не "перекривати", а "давати"? Наприклад: давати інвестиції, підтягувати російський бізнес у той же самий Крим. І тоді на класичне питання: "Чи буде Крим нашим?" — з'явиться виразна технологічна відповідь: "Так", - сказав Чубайс.

"Тільки не тому, що ми його захопимо або вибудуємо косу на острів Тузла, переборовши опір українських прикордонників. Важко придумати щось більш тупе і менш ефективне. А, напевно, просто тому, що туди прийде російський бізнес, що вже приходить у Крим, що має для цього всі передумови — не тільки фінансові, з огляду на наші традиційні зв'язки з Кримом".

"Це, власне, і буде означати те, що Крим стане набагато більш російським, ніж він колись був. У моєму розумінні це і є стратегія Росії, яку я називав страшним словосполученням Ліберальна імперія", - вважає Чубайс.

***

РАТ "ЄЕС" почало активну експансію в країни колишнього СРСР улітку цього року. Викупивши в американської AES Corporation електроенергетичні активи в Грузії, російський енергохолдинг одержав контроль над 20% генерації і 35% збуту електроенергії в цій країні.

Незадовго до того РАТ придбало Північно-Разданський каскад ГЕС і ТЕЦ у Вірменії. У найближчі місяці компанія, за словами її менеджерів, розраховує одержати 50% акцій Екібастузької ГРЕС-2 у Казахстані та має намір брати участь у приватизації Молдавської ГРЕС.

Читайте також:

Чубайс вирішив купити українські облэнерго

Чубайс: Ліберальна імперія – це захоплення України російським бізнесом

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування