Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США та Польща раді, що не буде реверсу

Вівторок, 3 лютого 2004, 23:00
Рішення уряду України про прямий напрямок роботи нафтопроводу "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти необхідно вітати, тому що воно підсилить енергетичну незалежність країни.

Про це сказав посол США в Україні Джон Гербст в середу, повідомляє Інтерфакс-Україна

"Це підсилить енергетичну незалежність України, і ми вважаємо, що це буде більшою вигодою для України в нафтовій промисловості в довгостроковій і навіть у короткостроковій перспективі", - сказав він.

В середу Кабінет міністрів України ухвалив рішення про використання нафтопроводу "Одеса – Броди" для транспортування каспійської нафти.

В той же час міністр закордонних справ Польщі Влодзимеж Цимошевич (Wlodzimierz Cimoszewicz) вважає важливим ухвалене в середу рішення і відзначає, що воно дозволяє перейти до практичних дій по реалізації проекту і відновити переговори про його підтримку з боку ЄС.

Про це польський міністр закордонних справ заявив у Варшаві у середу, відповідаючи на питання журналістів на прес-конференції після переговорів з українським колегою Костянтином Грищенком.

"Сьогодні український уряд ухвалив дуже важливе рішення, - підкреслив Цимошевич, додавши: Це рішення також додає практичного змісту контактам на рівні підприємців, що зв'язані з реалізацією цього проекту".

Цимошевич також відзначив, що "можна сподіватися на підтримку цього проекту з боку європейських партнерів у контексті необхідності забезпечення європейської енергетичної безпеки".

"Час перейти до більш практичних дій, і це також привід, щоб у черговий раз відновити розмови з Європейським Союзом про його більш конкретну участь у цьому проекті", - сказав Цимошевич.

Перша черга нафтотранспортної системи "Одеса – Броди" здана до експлуатації в травні 2002 року. Її пропускна здатність - 9-14,5 млн. тонн нафти в рік з резервуарним парком 200 тис. кубометрів.

Морський нафтовий термінал "Південний" (Одеса) здатний приймати танкери дедвейтом до 100 тис. тонн. Передбачається розширення потужності нафтопроводу до 40-45 млн. тонн на рік зі збільшенням резервуарного парку до 600 тис. кубометрів.

В Україні більше ніж півроку тривала полеміка навколо варіантів використання нафтопроводу: у прямому напрямку - у Європу, для транспортування каспійської нафти, або в реверсному - на узбережжя Чорного моря, для транспортування російської нафти.

Читайте також:

КАБМІН УХВАЛИВ РІШЕННЯ ПРО ПРЯМЕ ВИКОРИСТАННЯ "ОДЕСА-БРОДИ"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:51
У США колишнього співробітника Пентагону засудили до 21 року в'язниці за передачу секретної інформації 
02:52
фотоWSJ: Виробник пластикової тари з Харківщини організував збір далекобійних дронів
01:57
У Криму пролунали вибухи. Перекривали Керченський міст
01:26
Білий дім не коментує постачання зброї в Україну з міркувань безпеки, але це відбувається швидко
00:25
Попри зв'язки з Кремлем, Червоний Хрест вирішив не призупиняти діяльність російського відділення організації
23:46
Україна та США провели треті переговори про безпекову угоду
23:24
фотоУкраїну вперше з початку великої війни відвідала представниця королівської сім'ї Британії
23:13
НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру: угода з найбільшим банком Грузії під загрозою
23:07
відеоЗеленський: Важливо, щоб була чітка комунікація з рідними полонених
22:48
Президент та прем'єрка Литви підтримали ідею повернення Україні чоловіків мобілізаційного віку
Усі новини...