Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На підсвідомому рівні Кучма хоче, щоб Ющенко очолив Фонд держмайна або Кабмін?

Середа, 9 червня 2004, 00:00
Президент України Леонід Кучма виступає за приватизацію підприємства "Криворіжсталь", однак вважає, що останнє слово в цьому питанні за Кабінетом міністрів, Фондом держмайна і частково Верховною Радою.

"Є "за", є і "проти". Однак, я переконаний, що "за" набагато більше. Але останнє рішення за Кабінетом міністрів, Фондом держмайна і в окремих випадках Верховною Радою", - сказав він на прес-конференції у Києві.

"Вони (уряд і Фонд держмайна) приймали рішення, і мають прийняти остаточне рішення", - підкреслив президент.

Говорячи про аргументи на користь приватизації "Криворіжсталі", Кучма відзначив, що на підприємствах, "де з'являється нормальний хазяїн, - ситуація одразу поліпшується".

Президент навів як приклад ситуацію на приватизованому Кримському содовому заводі, Дніпропетровському заводі імені Петровського й Дніпродзержинському імені Дзержинського.

"Після їхньої приватизації різко збільшилося і виробництво, і зарплата, і є план розвитку цих заводів", - сказав Кучма.

Він підкреслив: "Ми пішли вірним шляхом у приватизації цих заводів".

Глава держави відзначив, що затримка з приватизацією підприємств може призвести до зниження їхньої вартості. У зв'язку з цим він навів приклад Лисичанського нафтопереробного заводу, за який у перші роки незалежності давали близько $500 млн., але згодом, після простою протягом декількох років, він був проданий "десь за два мільйони".

Президент звернув увагу, що "Криворіжсталь" сьогодні "визначає металургійну політику в Україні, і не тільки", підкресливши, що завод забезпечується цілком українською сировиною.

"Сьогодні ринок металу у вищій позиції, навіть пішов униз", - сказав Кучма, відзначивши, що це кращий момент для приватизації.

Він також сказав, що в наступному році Китай запустить два металургійних підприємства, обсяг виробництва яких складе близько 330 млн. тонн. Китай "зможе покрити весь тихоокеанський ринок. Я переконаний, що він зможе конкурувати з Україною", - сказав Кучма.

Кучма сказав, що ті, хто критикують умови приватизації "Криворіжсталі", мають навести приклад більш прозорої приватизації.

Він також порадив журналістам звернутися до Череповецького меткомбінату (Росія), власник якого компанія "Сєвєрсталь" розкритикувала умови приватизації "Криворіжсталі". За словами Кучми, Череповецький комбінат набагато більший за "Криворіжсталь", однак він був куплений за ціною нижчою за ціну українського заводу.

Уже виходячи із зали для прес-конференцій, Кучма сказав, що "з усіх питань приватизації "Криворіжсталі" звертайтеся до Ющенка". Ця фраза викликала сміх серед журналістів, і Кучма уточнив, що мав на увазі Януковича.

Кучма відзначив, що за завод можна одержати 1 мільярд доларів. "Де ми ще такі гроші одержимо. Не треба тут ніякої політики, треба тільки...", - сказав Кучма і постукав пальцем по чолу.

Як відомо, всі учасники конкурсу з приватизації "Криворіжсталі" розкритикували його умови, оскільки вони написані під одного учасника – консорціум підприємств Віктора Пінчука й Рината Ахметова. Тільки вони підпадають під обов'язкову умову виробництва 1 мільйону тонн коксу на рік в Україні.

Інтерфакс-Україна, Українська правда

Читайте також:

Ослунд каже, що краще продати "Криворіжсталь" Пінчуку й Ахметову, ніж залишити державі

Приватизацію "Криворіжсталі" розблокували. Гроші від її продажу підуть на кампанію Януковича?

Приватизацію "Криворіжсталі" розблокують маніпуляцією із судами?

Суд заборонив приватизувати "Криворіжсталь". Тимчасово

"Криворіжсталь" будуть рятувати від Пінчука й Ахметова через суд

"Криворіжсталь" таки дістанеться Пінчуку й Ахметову?

Працівники "Криворіжсталі" завалили Чечетова проханнями продати їх місцевим олігархам

Ющенко виступає проти приватизації "Криворіжсталі" "чуками"

"Інтерпайп" і "донецькі" об'єдналися, щоб купити "Криворіжсталь"?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування