Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЛИТВИН ПРОПОНУЄ ПАКЕТ, щоб не витрачати час на обнюхування

Вівторок, 30 листопада 2004, 23:00
Спікер Володимир Литвин вважає, що виходом із нинішньої ситуації є компроміс – формування нового уряду разом із ухваленням змін до Конституції.

"Щоб ввести процес у правове річище, треба розлядати питання у пакеті", - сказав Литвин на прес-конференції після зустрічі з президентами Польщі і Литви Квасневським і Адамкусом, а також представником ЄС Соланою.

За словами Литвина, треба дочекатися рішення Верховного суду. Якщо він визнає другий тур нелегітимним, необхідно буде ухвалити зміни до закону про вибори президента.

"Але опрацювати документи так, щоб розглянути це в пакеті з питанням про політичну реформу, і щоб новий уряд формувався відповідно до змін до Конституції", - сказав Литвин.

За словами Литвина, "це треба, щоб заспокоїти Україну", і щоб переголосування виборів президента пройшло по всій державі.

Спікер додав, що для реалізації цього плану достатньо трьох днів: "За четвер, п’ятницю і суботу прийняти всі рішення і країна ввійде у нормальний ритм життя".

Литвин сказав, що йому здалося, що у Квасневського, Солани і Адамкуса "є розуміння необхідності рухатися саме в такому руслі".

Литвин додав, що в такому разі "новий уряд буде не тимчасовим, а народної довіри, який працюватиме після виборів президента".

"Новий президент має бути арбітром, він не повенен бути безпосередньо зав’язаним на уряд. Якщо таке розуміння буде – друзі, у нас не буде проблем щоб нормалізувати політичну і соціальну ситуацію", - додав Литвин.

"Сформувати такий уряд без інтересів всіх фракцій практично неможливо", - сказав він.

На питання, чи може сам Литвин очолити тимчасовий уряд, спікер сказав, що вважає неправильним призначати такий уряд, бо за цей час "члени Кабміну встигнуть лише обнюхатися".

Коментуючи слова опозиції, що віднині Янукович не є прем’єром, Литвин сказав: «Для цього треба рішення президента. Він може прописати цьому прем’єру виконувати обов’язки протягом 60 днів».

Литвин зазначив: «Наскільки я розумію, президент почне діяти після рішення Верховного суду».

Литвин сказав, що у конфлікті рішення парламенту "спрацювало на підвищення можливостей Ющенка". "Я намагаюся бути над схваткою", - додав він.

Литвин також назвав помилкою рішення частини більшості не брати участь у засідання в середу – бо можна було б шукати компроміс і ввести у пакет домовленостей також і політреформу.

Коментуючи слова президента Литви Адамкуса, що шанси домовитися є "50 на 50", Литвин зазначив: "Якщо уже є 50 на 50 – то це добре. Бо контрольного пакету не має жодна сторона. Відповідно, всі будуть змушені домовлятися".

Литвин також додав, що "ухвалене рішення має момент". "Якщо іти за логікою рішень, Верховна Рада не могла висловити недовіру уряду до 16 березня 2005 року. Але Верховна Рада скасувала постанову про затвердження програми діяльності уряду і скористалася правом про висловлення недовіри. В цій ситуації треба йти шляхом домовленостей".

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування