Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Всім очевидно", що Ющенко переможе, а у Януковича - два виходи

П'ятниця, 3 грудня 2004, 21:15
Директор Європейського інституту інтеграції й розвитку (Україна) Дмитро Видрін відзначає, що другий тур президентських виборів необхідно проголосувати якомога швидше, щоб зняти напругу в суспільстві й запобігти погіршенню економічної ситуації.

"Потрібно максимально найшвидше переголосування, і чим воно буде швидшим, тим скоріше спаде напруга в суспільстві, і тим швидше ми запобіжимо економічному колапсу, тому що вже перші симптоми є", - сказав Видрін.

Відповідаючи на запитання, чи піде на переголосування кандидат у президенти Віктор Янукович, і які його шанси на перемогу, політолог відзначив: "Я думаю, що, можливо, заради збереження репутації в східному регіоні, де цінуються такі цінності як мужність, як рішучість, можливо, варто йому зняти свою кандидатуру. Тоді, мені здається, взагалі відпадає необхідність переголосування".

На думку Видріна, Віктор Ющенко впевнено набере більше 50% голосів.

Говорячи про учасників акції громадянського опору, він відзначив, що "якщо є гарантії, і юридичні, і політичні, то, я думаю, що потрібно людям дати можливість відпочити".

Відповідаючи на запитання, чи не доцільно зараз опозиції було б використати людей на вулиці для найшвидшої відставки Кабінету міністрів і ротації ЦВК, Видрін відзначив, що, на його думку, "і відставка Кабміну, і ротація ЦВК неминучі вже поза залежністю ні від чого".

Він також відзначив, що "всім очевидно", що за підсумками переголосування новим президентом країни стане Ющенко.

Разом з тим Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що після прийняття Верховним судом України рішення про переголосування другого туру президентських виборів кандидат у президенти Віктор Ющенко повинен поступово підсилювати вуличний політичний тиск із метою відставки уряду й зміні Центральної виборчої комісії.

"Але все це залежить від чинного президента. Здається, що от ці два важливих моменти - відставка прем'єра й необхідність заміни ЦВК зараз є дуже важливим тестом для чинного президента на вміння оцінити адекватно політичну ситуацію й завершити свою політичну кар'єру гідно, красиво", - вважає він.

Говорячи про можливі варіанти дій команди Януковича, Карасьов висловив думку, що прем'єр-міністр і його політичні партнери не можуть не визнати рішення Верховного суду.

"Однак сам факт визнання цього рішення не означає, що є тільки якийсь один варіант гри. Я думаю, їх може бути кілька. Перший варіант гри - це робити вигляд, що відставки Кабінету міністрів нема, бути формальним прем'єром і готуватися до переголосування другого туру президентських виборів. Наступний варіант - це відмова від участі в повторному голосуванні", - сказав політолог.

У зв'язку із цим він нагадав, що в цьому випадку Ющенко для перемоги буде необхідно набрати більше 50% голосів. "Тоді очевидно, що, якщо губернатори ряду східних регіонів залишаться на своїх посадах, вони будуть робити все, щоб була виражена недовіра Ющенко на повторному голосуванні в тій чи іншій формі: або буде неучасть у голосуванні, або голосування проти всіх", - відзначив директор інституту.

У цьому випадку, вважає Карасьов, буде обмежена легітимність нового президента в ряді східних регіонів України, особливо в Донбасі.

"Щоб Ющенко одержав легітимність у східних регіонах України, він змушений буде домовлятися з низкою регіональних еліт промислового сходу України. Або він домовиться зараз, або буде робити це потім", - сказав він.

Політолог не виключає, що можливо варіант участі в переголосуванні когось із
учасників першого туру. "Зараз називається прізвище Олександра Мороза (лідера Соціалістичної партії України), однак не думаю, що він буде конкурувати з Ющенком", - додав Карасьов.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: