Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

БЕРЕЗОВСЬКИЙ НЕ ФІНАНСУВАВ ЮЩЕНКА. Він перераховував гроші Жванії і Третьякову

П'ятниця, 7 жовтня 2005, 20:09

Бізнесмен Борис Березовський не фінансував виборчу кампанію Віктора Ющенка. Він готовий приїхати до України і дати свідчення правоохоронним органам, якщо йому будуть надані гарантії безпеки.

Такі заяви Березовського передали журналістам члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань встановлення фактів незаконного втручання Березовського у фінансування виборчої кампанії Ющенка. В п'ятницю депутати прилетіли з Лондона до Києва.

Член комісії Михайло Поживанов заявив: "Я кілька разів наполягав, щоб Березовський відповів на це питання - чи здійснював він фінансування Віктора Андрійовича Ющенка - він категорично від цього відмовився. Категорично, і він про це сказав кілька разів".

У свою чергу член слідчої комісії Ігор Шурма підкреслив, що на питання комісії про те, чи готовий Березовський приїхати до України і дати свідчення в прокуратурі, бізнесмен сказав, що "однозначно, так, і він дуже цього хоче". "Єдине, про що він просить і з іншого боку вимагає, щоб з української сторони на найвищому рівні йому були надані гарантії безпеки", - сказав Шурма.

За його словами, висновок Березовського такий: він фінансував створення громадських інститутів "Гражданских свобод" на прохання і по особистих дзвінках Ющенка, Давида Жванїї, Олександра Третьякова і Романа Безсмертного.

"На наше питання, хто безпосередньо вказував фірми, на які перераховували кошти - 21 млн. - відповідь була пряма: ці вказівки давали Давид Жванії і Третьяков безпосередньо", - підкреслив Шурма.

Він також додав, що зустрічі і дзвінки надходили з їх ініціативи, а не з ініціативи Березовського.

Крім того, Шурма відзначив, що на питання про те, чи знає Березовський, куди ділися ті гроші, що він перераховував на фірми, бізнесмен сказав, що на сьогоднішній день звіту про використання цих коштів в нього немає, але це питання він обов'язково підніме.

"Зважаючи на те, що в нього є повна недовіра до тих партнерів - Жванії, Безсмертного - призвели до того, що він, продовжуючи фінансувати на сьогоднішній день просування інститутів демократії... він пішов іншим шляхом, не зв'язуючись вже з цими людьми", - підкреслив Шурма.

Він додав, що, з огляду на відсутність аудіозапису розмови комісії з Березовським, не виключені різні трактування відповідей бізнесмена членами комісії, оскільки ті представляють різні політичні сили.

Шурма також повідомив, що звіт комісії в парламенті планується у вівторок. Раніше в пресі називалася сума перерахованих приналежному Березовському структурами в $15 млн.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:04
Сповільнення інфляції у річному вимірі у квітні зупинилося – Держстат
15:59
Росіяни захопили 4 селища на Харківщині, намагаються просунутися до Вовчанська – джерела
15:50
У Львові відкрили найбільший в Україні центр протезування: забезпечить 1200 протезів на рік
15:35
Звільнення для догляду за хворою дитиною: хто з військових може ним скористатися
15:27
За 2023 рік "Укренерго" погасило боргів перед учасниками енергоринку на 25 мільярдів
15:25
Україна наполягає, щоб в угоді про вступ в ЄС не було територіальних обмежень
15:20
Апеляція ВАКС залишила без змін запобіжний захід для ексміністра Сольського
15:18
Ворог масовано обстрілює Харківщину: є загиблі й поранені серед цивільних – ОВА
15:18
Майже мільярд доларів з металургії: Україна наростила виручку від експорту чорних металів
15:10
Міноборони: На Харківщину, де намагаються прорватися росіяни, направили резерви
Усі новини...
Реклама: