Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатам не залишать шансу на хитрість. Їм готують "Раду-4"

Середа, 6 серпня 2008, 11:37

2 вересня, у день початку нової сесії, депутати Верховної Ради все ж таки побачать на своїх робочих місцях сенсорні кнопки, з огляду на які кожен парламентар зможе голосувати лише за себе.

"Ми інтенсивно ведемо роботи з "Ради-3" і постараємося усе завершити в термін", - розповів "Сегодня" творець системи голосування "Рада", директор Інституту проблем математичних машин і систем Академії наук Анатолій Морозов.

"Роботи вже на повну ведуться у Раді, але депутати на позачерговій сесії поки не могли побачити їх. А от 2 вересня, думаю, вони вже побачать сенсорні кнопки на своїх робочих місцях", - додав він.

Останні події

Правда, зазначив Морозов, є дві проблеми: "По-перше, інші роботи, які ведуться в залі. Риштування, які там стоять, можуть нам зашкодити. По-друге, і це головне, відсутність фінансування робіт. На сьогодні воно ще не розпочато, хоча угода підписана. Тому роботи ведуться за рахунок коштів інституту. А вже потім, сподіваюся, нам компенсують витрати (йдеться про суму в 350 тисяч гривень)".

"Утім, навіть під час відсутності фінансування наші люди працюють там більше ніж по 16 годин. Орієнтовно сенсори мають з'явитися на пультах через 10 днів. Але повна переробка і налагодження системи має закінчитися до 29-30 серпня. І це відбудеться вже в будь-якому випадку", - додав він.

При цьому Морозов зазначив, що внесення змін у "Раду-3" без відповідної постанови Верховної Ради не є порушенням чинного законодавства, тому що в такий спосіб виконується конституційна норма.

За словами Морозова, після початку голосування депутат лівою рукою повинен буде натискати сенсорну кнопку на панелі перед собою, а правою – тиснути потрібну кнопку голосування й утримувати її увесь час голосування (10 секунд), інакше його голос не буде прийнято. Голосувати можна з будь-якого місця (виключення – для депутатів-інвалідів).

Морозов запевняє, що обдурити нову систему голосування не вдасться. "Депутати учать нас, і ми удосконалюємося. Так було з кнопкою для голосування. Ми вважали, що вона включається тільки в період голосування. Але депутат міг її закріпити чимось, кнопка увесь час знаходилася в режимі голосування, і він голосував, навіть не знаходячись на місці. Ми змінили систему з тим, що якщо кнопка включена до голосування, то голос не приймається. Так само буде і тепер", - говорить він.

"А сенсорну кнопку закріпити не можна. Так що обдурити систему неможливо. Але якщо й у цьому випадку депутати щось придумають, ми придумаємо щось інше", - запевняє він.

Поки йде впровадження "Ради-3", Інститут проблем математичних машин і систем Академії наук уже розробляє "Раду-4". У ній у депутата з'явиться монітор, на якому він зможе прочитати як усі документи порядку денного, так і будь-який необхідний йому закон. Може в ній бути і система дактилоскопічної ідентифікації депутата, але тільки в тому випадку, якщо самі депутати проголосують за це.

"Ми розробили таку систему і для "Ради-3", але оскільки це не проведено законом, Яценюк підтримав уведення тільки сенсорної кнопки", - говорить Морозов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування