Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" розділити "підземний" газ

Понеділок, 8 вересня 2008, 10:45

НАК "Нафтогаз України" запропонувала "Газпрому" розділити 14 млрд. куб. м газу, що знаходяться в підземних газосховищах "УкрГаз-Енерго", між акціонерами компанії пропорційно до їхніх часток (по 50% акцій у "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго").

Як розповіло газеті "Комерсант-Україна" високопоставлене джерело в російській газовій монополії, така пропозиція пролунала на переговорах у Москві в п'ятницю.

Таким чином, "Нафтогазу" має відійти 7 млрд. куб. м, а компанії "Газпром збут Україна" ("дочка" "Газпрому") і структурам Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна – по 3,5 млрд. куб. м газу.

"Після того як "Нафтогаз" розділить газ УГЕ між акціонерами, він нічого не буде винен самій компанії і навіть зможе отримати додатково 1 млрд. кубометрів газу", - зазначив член комітету Верховної Ради з ПЕК Олег Зарубінський.

У "Газпромі" повідомили, що розглянуть пропозицію "Нафтогазу" протягом тижня.

У НАК і Group DF (керує активами Дмитра Фірташа) коментувати пропозицію НАК відмовилися.

Як відомо, у березні "Нафтогаз" зажадав від "Газпрому" перейти на прямі угоди з поставок газу, але "Газпром" продовжує постачати газ в Україну через швейцарську "РосУкрЕнерго" (РУЕ). Він ігнорує вимоги НАК, аргументуючи це наявністю її заборгованості перед "УкрГаз-Енерго" у розмірі $1,8 млрд. УГЕ, у свою чергу, має аналогічний борг перед РУЕ та – перед "Газпромом".

Борг "Нафтогазу" перед УГЕ виник через те, що компанія відібрала з підземних газосховищ 6 млрд куб. м газу, які належали УГЕ, але не оплатила їх.

На думку партнера юридичної фірми "Правові партнери" Андрія Доманського, розділити майно компанії юридично можливо тільки у випадку її ліквідації.

"НАК, звісно, може провести дане рішення через збори акціонерів, але воно може бути оскаржене будь-яким акціонером, який буде проти. Наприклад, Дмитром Фірташем", - погоджується партнер юрфірми Astapov Lawyers Ігор Черезов.

Пропозиція НАК несе в собі потенційні ризики для "Газпрому", вважає гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.

"Є шанс, що судові розгляди щодо газу УГЕ почнуться в ході опалювального сезону. Якщо на паливо буде накладено судовий арешт, це поставить під загрозу газопостачання цілих регіонів", - говорить директор компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов.

Крім того, "Газпром" може не погодитися з пропозицією "Нафтогазу" з політичних мотивів, вважає аналітик російської ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Він зазначає, що у випадку зміни уряду, зміниться і керівництво НАК.

А Коровін упевнений, що "Газпрому" і Фірташу невигідно забирати газ УГЕ і з економічних мотивів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: