Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гриценко думає, що Стельмаха треба було заарештувати за "мародерство"

П'ятниця, 7 листопада 2008, 14:48

Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко вважає, що голова Нацбанку Володимир Стельмах мав понести відповідальність за курсові коливання під час останніх тижнів кризи.

"Хіба це не мародерство, коли протягом дня курс долара сягає відмітки 7,40, а Нацбанк продає долар по 5,50?! Якби в країні була влада, то після таких ігрищ на валютному ринку голову Нацбанку заарештували б того ж дня, а разом з ним - і ділків, які за день "заробляють" десятки, сотні мільйонів!", - заявив Гриценко в інтерв'ю "Комсомольской правде в Украине".

Говорячи про економічну кризу, депутат зазначив, що вона спровокована як негативним впливом світових процесів, так і внутрішнім – політичним і економічним – факторами.

"Війна між президентом і прем'єр-міністром йде давно. У недієздатному стані Верховна Рада. Міністри, більше вісімдесяти відсотків складу уряду, не можуть ефективно працювати в умовах кризи. Частина з них не вміє працювати взагалі. Серйозні проблеми з Нацбанком", - сказав він.

Говорячи про неефективну економічну політику, що проводиться владою за останні роки, Гриценко зазначив, зокрема, про відсутність структурних змін економіки і відновлення виробничої бази.

"В економіку вкидалися гроші такими темпами, що перевищували темпи зростання продуктивності праці", - додав він.

Говорячи про політичну кризу, Гриценко в черговий раз виступив проти проведення дострокових парламентських виборів і закликав політиків сісти "за стіл переговорів".

"Нехай підпишуть черговий універсал (хоч слово заїжджене) або пакт згоди. Поставлять жирну крапку на темі виборів. Створять робочу більшість у Раді. І разом сформують уряд. З нинішнім прем'єром, а якщо категорично не виходить - виходить, з іншим, але тоді вже і на Януковичі не треба наполягати. І в парламенті, і за його межами можна знайти гідних кандидатів", - сказав він.

На думку Гриценка, поновлення коаліції в парламенті можливе, "але є юридична проблема".

"З одного боку, Конституція вимагає, щоб коаліцію створювали фракції, а не окремі депутати, лідери ж фракцій не можуть домовитися. З іншого боку - у парламенті більше трьохсот депутатів, готових працювати, якщо їм запропонують інший шлях об'єднання. Так давайте його шукати і домовлятися", - сказав він.

"Нехай об'єднаються найбільші фракції - Партія регіонів і БЮТ. Нехай їх підтримають Блок Литвина, частина нашої фракції, НУ-НС. Захочуть комуністи - будь ласка, країна-то спільна!", - додав депутат.

Гриценко також вважає, що і Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович – "лідери із сильною внутрішньою пружиною авторитаризму".

"Вони хотіли б керувати всім безроздільно: і центральною владою, і місцевою, і економікою, і судами, і прокуратурою, і великим бізнесом. У кожного з них при зовнішній демократичній риториці все-таки домінує командно-адміністративний підхід. І знайти спільну мову вони можуть не через внутрішнє спонукання, а лише під твердим тиском обставин", - сказав він.

"Думаю, що криза, яка швидко розвивається, змусить їх піти назустріч один одному заради країни. А якщо ні - тоді вони будуть скинуті з верхнього поверху влади", - додав Гриценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування