Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин гне свою лінію, щоб провести ще одні вибори в Києві

Понеділок, 8 лютого 2010, 12:39

Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що вибори мера Києва та міськради мають відбутися 30 травня поточного року.

Про це він заявив на погоджувальній раді парламенту у понеділок, коментуючи рішення Конституційного Суду з цього приводу.

"Я стою на тому, що рішення Конституційного Суду зворотної сили не має і вибори місцевої влади (у Києві) мають відбуватися 30 травня цього року", - заявив спікер.

На переконання Литвина, перед проведення перегонів у столиці Верховна Рада повинна ухвалити закон про проведення виборів мерів міст у два тури, а також внести зміни до чинного закону про столицю України.

"Разом із тим, я ще раз звернувся до відповідних комітетів, дав доручення апарату, щоб вони дали остаточне роз'яснення щодо рішення Конституційного Суду", - зазначив спікер.

"Так, як я це рішення читаю і розумію, то чинність воно набуло з моменту прийняття - тобто вибори дострокові, які будуть проводитися після рішення КС, будуть мати право на функціонування протягом всього терміну - тобто для мерів міст 4 роки, а міськради - 5 років", - сказав Литвин.

"Тобто коли будуть стартувати вибори, то треба буде Київській міській раді зібратися зусиллями - 61 голосом утворити виборчу комісію і прийняти рішення про вибори міської ради і міського голови", - вважає спікер.

На його переконання, після ухвалення відповідної постанови по Києву, Верховна Рада має прийняти такі ж постанови по інших містах - для того, щоб "уніфікувати підхід" для всіх місцевих виборів.

Як відомо, 25 травня 2008 року відбулися позачергові вибори депутатів та голови Київської міськради. За їхніми результатами мером столиці став Леонід Черновецький.

Чергові вибори місцевих рад та їхніх голів у містах України мають відбутися у травні цього року.

Однак Конституційний Суд у червні 2008 року визначив, що місцеві ради й їхні голови виконують свої повноваженням протягом визначених законом термінів (ради - 5 років, а сільські, селищні й міські голови - 4 роки) незалежно від того, чи були вони обрані на чергових, чи на позачергових виборах.

Таким чином, вибори мера Києва мали б відбутися у 2012 році, а вибори до Київради - у 2013 році.

Однак Литвин наполягає, що оскільки КС ухвалив вищезгадане рішення після позачергових виборів у столиці, воно не поширюється на цей термін.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...