Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко для перемоги треба оскаржити вибори більш як на 500 дільницях

Вівторок, 9 лютого 2010, 11:27

В Комітеті виборців України сумніваються, що Юлії Тимошенко вдасться здобути перемогу на виборах через оскарження результатів на окремих дільницях.

Про це заявив голова КВУ Олександр Черненко під час Інтернет-конференції на Лігабізнесінформ.

"За нашими оцінками, перспективи оскарження результатів виборів можливі на 10-20 дільницях. Для того, щоб зрівняти результат, штабу Тимошенко необхідно оскаржити вибори більш як на півтисячі дільниць. На мою думку, це нереально", - заявив Черненко.

Він не виключив, що Тимошенко може закликати своїх прихильників до акцій протесту, але це не буде другий Майдан.

"Майдан" як явище 2004 року політики не можуть організувати, його може організувати сам народ. Якщо ж говорити про мітинги, пікети на підтримку різних кандидатів, то вони, очевидно, будуть. Але їх вплив на перебіг подій практично буде рівним нулю. Сам факт, що в перший день після виборів в штабі Тимошенко відмовились від деструктивних дій, я оцінюю дуже позитивно. Якщо кандидат незадоволений результатами, він має право на оскарження. Головне, щоб це оскарження не супроводжувалось психологічним тиском на суди",  - заявив він.

"Будь-який політик може закликати громадян до політичних акцій, які будуть перебувати в межах правового поля. Зміна державного ладу, зазіхання на територіальну цілісність та інші подібні речі заборонені українською Конституцією. Тому все питання в тому, наскільки далеко Юлія Володимирівна піде у своїх закликах, - додав Черненко.

На думку голови КВУ, Україна зробила кілька кроків назад в демократичності виборів, у порівнянні з 2006 і 2007 роками. Однак є великий прогрес в порівнянні з 2004 роком.

"Підкуп виборців став проблемою цих виборів. Цю технологію використовували штаби обох кандидатів в різних регіонах. Однак підкуп застосовувався не настільки широко, як прогнозувалося. Тому я б не перебільшував його вплив. Але я вважаю, що відповідальність за підкуп лежить як на тих, хто купує голоси, так і на тих, хто погоджується їх продавати. Політична корупція зникне лише тоді, коли виборці самі не будуть її провокувати", - наголосив Черненко.

На питання, коли Україна матиме офіційно нового президента, Черненко сказав: "Я - стриманий оптиміст, тому вважаю, що в весну ми увійдемо з новим президентом. Але я не впевнений, що ця весна буде легкою і для Президента, і для країни". 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...