Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Держдумі РФ розповіли, у якому випадку знизять Україні ціну на газ

П'ятниця, 5 березня 2010, 11:46


Росія знизить ціну на газ для України, якщо будуть створені спільні проекти, які дозволять поліпшити транзит газу в Європу.

Про це заявив депутат Держдуми РФ Сергій Марков напередодні візиту президента України Віктора Януковича в Москву в коментарі, який публікує "Дело".

"Ціна газу може бути переглянута як частина великої програми економічної діяльності, і думаю, цей блок питань сьогодні теж буде обговорюватися", - зазначив Марков, хоча він "не посвячений у технічні деталі".

"Питання ціни газу має розглядатися  в загальному контексті. З цим згоден і Янукович – він каже, що не буде просити Росію знизити ціну на газ, просто дати грошей, а буде пропонувати Росії створювати спільні проекти, у частині загального прибутку яких ми потім будемо знижувати ціну на газ", - додав російський депутат.

За його словами, "серед можливих проектів – створення заводу з переробки енергоносіїв, створення підземних сховищ, ці проекти можливі на території обох країн".

"У чому інтерес Росії – щоб між Росією та ЄС були надійні газові комунікації", - підкреслив Марков.

Він зазначив, що очевидно, що "газотранспортна система України старішає, у порівнянні з радянським періодом її пропускна здатність зменшилася більш ніж у 2,5 рази".

"Ми не можемо покладатися на таку систему – треба, щоб вона була кращою, і ми пропонували, що будемо інвестувати в її відновлення. Але ми не можемо інвестувати у відновлення того, що належить іншим. Це як фінансувати ремонт чужої дачі", - заявив російський депутат.

"Ми пропонували: нехай вона буде належати трьом – нам, ЄС і Україні. І з Януковичем дуже розумно домовилися. А потім прийшов Ющенко і все це зруйнував", - сказав він.

Після цього, зазначив Марков, Росія пішла "важким і дорогим шляхом" створення обхідних газопроводів, почала будувати – "і українська система вже не дуже актуальна".

"У нас потреба в (українському) проекті об'єктивно зменшилася – ми серйозно вклалися в Північний і Південний потоки, у великі проекти вкачані мільярди", - стверджує депутат Держдуми.

За його словами, те, що Україна запропонує в обмін на дешевший газ створити газотранспортний консорціум – це міф: "6 років тому – так, але зараз цього немає".

"Повернення до питання газотранспортного консорціуму можливе, усе це буде обговорюватися", - сказав при цьому Марков.

Він також наголосив, що Росія хотіла б бачити Україну членом митного союзу, хоча б неформально, адже Україна – член СОТ і деякі норми не збігаються.

Марков також зазначив, що від візиту Януковича до Москви 5 березня в Росії очікують "нормалізації відносин" і їх "повноцінного повноформатного відновлення".  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...