Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суддя проїхалася по реформі від Януковича

Субота, 3 липня 2010, 21:30
Прийнятий парламентом у першому читанні проект закону про судоустрій погіршує схему судоустрою в Україні.

Про це заявила у статті для "Дзеркала тижня" суддя Верховного суду Тетяна Гошовська.

"Є щонайменше три моменти, які вказують на те, що запропонована авторами законопроекту схема судоустрою є ще менш досконалою, ніж існуюча", - переконана вона.

"Створюється досить дивна і нелогічна система, коли на рівні місцевих та апеляційних судів діятимуть суди загальної юрисдикції, а на рівні касаційної інстанції раптом виникає якийсь спеціалізований Вищий цивільно-кримінальний суд", - зазначає Гошовська.

При тому й одночасна спеціалізація касаційного суду на двох віддалених галузях судочинства видається їй невиправданою.

"Незрозуміло, в чому полягає спеціалізація суду, який одночасно розглядатиме абсолютно різні за своєю правовою природою цивільні та кримінальні справи", - вважає суддя.

Третім істотним недоліком законопроекту "Про судоустрій та статус суддів", на думку Гошовської, є його невідповідність рекомендаціям Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії).

"Попри постійні запевняння прихильників законопроекту, що в ньому повністю враховано позицію Венеціанської комісії, створення нового Вищого спеціалізованого суду суперечить попередньому висновку Венеціанської комісії", - впевнена суддя.

"Одразу ж виникає і наступне запитання: про захист прав якого конкретного громадянина дбатиме така система судочинства і чи стане вона простішою, зрозумілішою та доступнішою для людини? На моє глибоке переконання - ні", - наголошує вона.

Як відомо, проект закону "Про судоустрій та статус суддів" був розроблений у адміністрації президента Віктора Януковича.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...