Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіть якщо КС назве політреформу незаконною, Янукович не стане Кучмою-2?

Четвер, 2 вересня 2010, 13:03

Дата початку розгляду в Конституційному Суді справи про скасування політичної реформи 2004 року не визначена.

Про це сказав голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер.

За інформацією КВУ, суддею-доповідачем у даній справі призначений Сергій Вдовиченко.

Черненко вважає, що навіть якщо КС визнає неконституційним закон "Про внесення змін у Конституцію" від 8 грудня 2004 року (№ 2222-IV), то це не означатиме, що в чинність автоматично вступає Конституція 1996 року.

"Тут знову кожен юрист читатиме по-своєму: якщо буде скасована політреформа, одні скажуть, що все, працює стара Конституція; інші скажуть, що потрібно по-новому зміни вносити, бо рішення КС не має зворотної сили. Тому я гадаю, що це буде черговий правовий глухий кут - буде стільки думок, скільки юристів", - зазначив він.

На думку Черненка, "потрібен буде цілий процес - або ухвалення нових змін до Конституції, або ухвалення нових законів".

Водночас, для внесення нових змін у Основний закон у коаліції може не вистачити 300 голосів.

"А доки 300 голосів у парламенті регіони (Партія регіонів) не знаходять, то вони, можливо, будуть продавлювати той варіант, який пов'язаний зі скасуванням політреформи (з автоматичним поверненням до редакції Конституції від 1996 року). І тоді 300 голосів не треба, але цей варіант буде юридично не чистий і сумнівний", - заявив голова КВУ.

"Особливо їх (Партію регіонів) це ніколи не зупиняло, але це буцім призведе до нового витка політичного протистояння", - додав він.

Як відомо, 14 липня поточного року в КС надійшло подання 252 народних депутатів щодо конституційності закону "Про внесення змін до Конституції України" №2222-IV від 8 грудня 2004 року. 26 липня КС відкрив провадження за цим поданням, і майже в повному складі судді пішли у відпустку.

8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Конституції, що передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження строку повноважень парламенту до 5 років.

Законом розширені повноваження Верховної Ради, яка отримала право призначати прем'єр-міністра, міністрів оборони, іноземних справ за поданням президента, а також за поданням прем'єр-міністра - інших членів уряду.

У липні поточного року, напередодні завершення своєї каденції на посаді голови КС Андрій Стрижак висловив думку, що для скасування політреформи необхідно вносити зміни в Конституцію шляхом скасування закону № 2222, яким в Основний закон у 2004 році були внесені зміни, що стосуються політреформи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування