Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна може бути містком до Лукашенка - експерт

П'ятниця, 7 січня 2011, 16:15

Європа мала б бути зацікавлена, щоб Україна зберігала тісні відносини з режимом Білорусі.

Про це заявив політолог Михайло Погребинський, коментуючи ситуацію з вітанням президента Віктора Януковича Олександру Лукашенку у зв’язку з перемогою на виборах, повідомляє ВВС.

Як відомо, це вітання поширила прес-служба президента Білорусі. Водночас на сайті Януковича це вітання оприлюднене не було.

"Київ досі не має чіткої позиції у зовнішньополітичних питаннях. Є певне маневрування, і це не дивно – досить складно визначити за мету інтегрування у Європейський Союз, який не поспішає давати якусь надію", - зазначив він.

Погребинський наголосив, що проблеми у взаєминах з Білоруссю "суто риторичні – як подати, який піар-супровід надати цим стосункам".

"Річ у тім, що можна лише подивитися на висловлювання представника українського міністерства закордонних справ після виборів, де було чітко сказано - Україна буде зважати на ту реакцію, яка надходитиме від ОБСЄ", - сказав експерт.

"Ця реакція відома, але з боку України нічого повторено не було. В той же час у привітанні ідеться про те, що Україна займатиме позицію співробітництва з режимом, який є у Білорусі", - заявив він.

"Тут є внутрішня суперечність: з одного боку, ми приєднуємося до позиції ЄС з багатьох питань, навіть з тих, де я вважаю, приєднуватися не треба, а з іншого боку, намагаємося сформулювати свою власну позицію", - сказав Погребинський.

За його словами, "позиція начебто полягає в тому, що ми зацікавлені у розвитку суто прагматичних стосунків з Білоруссю, і не будемо виступати у ролі провідників демократії і співпрацюватимемо з цим режимом".

"Ми зацікавлені у співробітництві, так само, як зацікавлена Білорусь. Мені видається, що навіть з точки зору не проголошеного європейського інтересу, європейці мали б бути зацікавлені, щоб Україна зберігала тісні відносини з режимом Білорусі", - наголосив політолог.

Погребинський зазначив, що "це дає можливість Європі стояти на позиції цінностей – якщо не читати "Вікілікс", то цінності є, все виходить чесно".

"А щодо України, то через Україну можна вирішувати певні питання – якщо будуть зберігатися добрі стосунки між керівництвом України і Білорусі", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи могла б Україна запропонувати себе як місток до Лукашенка, експерт сказав: "Так само було за Віктора Ющенка, і я думаю, так буде і зараз".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування