Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Московський патріархат захопив ще дві святині. За допомогою губернатора?

Вівторок, 21 червня 2011, 16:20

Депутат Володимир Яворівський повідомив, що Українська православна церква Московського патріархату захопила дві найдавніші церковні святині – Михайлівську церкву і Вознесенський собор.

"Таке рейдерство не могло відбутися без допомоги влади", – сказав "Делу" Володимир Яворівський, уточнивши, що захопленню двох храмів сприяв глава Київської обласної адміністрації Анатолій Присяжнюк.

Перші сигнали про те, що Московський патріархат підбирається до православних святинь, з'явилися ще в квітні.

Співробітники розташованого на території Михайлівської церкви Музею Сковороди повідомили депутатам, що їм запропоновано залишити цю територію, оскільки церква перейде в Московський патріархат. Така ж доля спіткала Музей архітектури часів Київської Русі і Музей Одягу, пише видання.

Не менш драматично події розгорталися навколо іншої святині – Вознесенського собору.

Дотепер собор був у сфері управління Міністерства культури України, на балансовому обліку Національного історико-культурного заповідника "Переяслав". У соборі знаходиться діорама "Битва за Дніпро", що відтворює події форсування Дніпра восени 1943 року.

З початку 1990-х років громада Київського патріархату домагається від влади рішення про відновлення в древній святині богослужінь. Але влада відмовлялася це зробити через те, що музей-діораму неможливо перемістити з храму в інше місце.

У 1996 році міськрада Переяслав-Хмельницького вирішила: після переносу діорами в новопобудоване приміщення Вознесенський собор буде переданий Свято-Вознесенській громаді УПЦ Київського патріархату. Раніше громада Київського патріархату повідомила, що регулярно здійснює богослужіння поруч із собором, не залишаючи надії, що зможе згодом молитися й у самому храмі.

Однак, за інформацією Володимира Яворівського, тепер собор виявився в руках Московського патріархату. Якщо це відповідає дійсності, музей "Битва за Дніпро в жовтні 1943 року" може спіткати доля музеїв, розташованих на території Михайлівської церкви, пише "Дело".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування