Венеціанська комісія наполягає на відкритих списках

Четвер, 20 жовтня 2011, 16:57

Фахівці Венеціанської комісії наполягають, що змішана виборча система не може ефективно працювати в Україні.

Про це у черговому числі "Українського тижня" пишуть Алла Лазарева та Аліна Пастухова.

Зокрема, спеціалісти з виборчого права радять Україні іншу модель – регіональні списки, за якими, наприклад, обираються депутати до польського Сейму.

"Венеціанська комісія та Парламентська асамблея Ради Європи спираються на негативний досвід змішаної системи 1998 та 2002 років в Україні. Місцеві вибори, що відбувалися 2010 року за змішаною системою, так само не мали позитивної оцінки від міжнародної спільноти", – пояснює голова експертної структури РЄ Джанні Букіккіо.

"Ми хотіли б бачити пропорційну систему з регіональними й відкритими списками", - наголосив він.

"Хочу нагадати, що Венеціанська комісія вивчала 2010 року проект виборчого кодексу, підготовлений спеціальною робочою групою Верховної Ради", - додав експерт.

"Цей текст, який пропонував саме пропорційну систему з регіональними списками, дістав нашу позитивну оцінку. Але робота над цим документом припинилася", – каже Букіккіо.

В той же час секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт наголошує на сумнівній позиції законопроекту про вибори в Україні – відсутності зрозумілих критеріїв у визначенні виборчих округів.

"Ненормально, коли така велика держава, як Україна, стає одним величезним округом. Навіть такі маленькі країни, як Ліхтенштейн, мають по кілька округів!" - зауважив Маркерт.

За такої системи, як пропонує українська правляча партія, втрачається зв’язок між кожним індивідуальним голосуванням та депутатом, якого обрано до парламенту", - сказав він.

"Виборчий бар’єр у 5% для політичних партій та заборона політичних блоків ставлять під загрозу плюралізм майбутньої Верховної Ради", – заявив секретар Венеціанської комісії.

Нагадаємо, раніше заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера заявив, що у разі підвищення виборчого бар'єру з 3% до 5% майже половина країни не зможе скористатися своїм правом обирати кандидатів у депутати.

Як відомо, раніше Венеціанська комісія жорстко розкритикувала зміни до закону про вибори.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування