Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін не зможе оплатити всі свої зобов'язання?

Середа, 9 листопада 2011, 10:13

Наприкінці року в уряду може не залишитися грошей для фінансування своїх зобов'язань, заявили представники парламентської опозиції.

За їхніми даними, планується, що видатки держави в грудні на 15,2 млрд грн перевищать доходи, і цей дефіцит не можна буде покрити за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку, пише "Комерсант-Україна".

Газета має у своєму розпорядженні плани Мінфіну щодо доходів і видатків державних фінансів у листопаді-грудні. З документа випливає, що в листопаді в загальний фонд бюджету має надійти 28,4 млрд грн, а в грудні – 18 млрд грн.

Усі доходи позабюджетних фондів, державного й місцевих бюджетів у грудні складуть 57,5 млрд грн. Водночас, видатки перевищать цю суму на 15,2 млрд грн і досягнуть 72,7 млрд грн.

В умовах відсутності надходжень від приватизації та запозичень це загрожує обнулінням залишків на єдиному казначейському рахунку та ризиками появи непокритих зобов'язань на 10,5 млрд грн. 

Згідно з аналізом Мінфіну, ситуацію наприкінці року загострює необхідність виплат по зовнішніх боргах. У грудні потрібно сплатити 22,36 млрд грн.

Найбільші виплати – 16 млрд грн – припадають на погашення кредиту VTB Capital. Зараз Мінфін веде переговори про чергову пролонгацію кредиту.

Раніше лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк заявив, що гривневі кошти на казначейському рахунку з початку місяця скоротилися з 5,33 млрд грн до 2 млрд грн, хоча в уряду ще є валютні ресурси на $3 млрд. 

Співрозмовник газети в Адміністрації президента зазначив, що валютні залишки на єдиному казначейському рахунку можуть покрити й виплату зовнішніх боргів, і касовий розрив у 10,5 млрд грн.

Мінфін у липні, вересні й жовтні продавав валюту сумами по $100 млн, але на листопад-грудень її продаж поки не запланований. 

Деякі аналітики вважають, що уряд має вийти на зовнішні ринки позик, щоб покрити "розрив" у звітності.

Інші схиляються до того, що Мінфін скоротить видатки на капітальні програми, буде активніше збирати податки наперед і притримувати відшкодування ПДВ.

За інформацією джерела газети, на 1 жовтня обсяг переплат перевищував 20 млрд грн, а загальна заборгованість із повернення ПДВ становила 23 млрд грн.

Згідно з документом Мінфіну, за результатами року держскарбниця отримає понад план майже 3,8 млрд грн, але це все одно не розв'яже проблему дефіциту коштів.

Прем'єр-міністр Микола Азаров, представляючи у вівторок нового голову Державної податкової служби Олександра Клименка, поставив йому завдання до кінця року збільшити доходи на 6 млрд грн за рахунок детінізації економіки. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування