Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Донецькі чорнобильці звернуться до Європейського суду

П'ятниця, 13 січня 2012, 07:36

Донецькі ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС збираються звернутися до Європейського суду з прав людини для відновлення колишніх розмірів своїх пенсій, встановлених судом.

Про це кореспонденту УНІАН повідомив один із членів ініціативної групи протестуючих у Донецьку чорнобильців Володимир Сумароков, який 12 січня брав участь у масовому зібранні ліквідаторів біля будівлі регіонального управління Пенсійного фонду.

За його словами, у четвер понад 200 чорнобильців зібралися разом, щоб з'ясувати фактичну ситуацію щодо виплат пенсій ліквідаторам аварії на ЧАЕС і узгодити свої наміри щодо колективного звернення до Європейського суду з прав людини.

"У нас в Україні не виконуються ні норми "чорнобильського закону", ані судові рішення, яких ніхто не скасовував. А норми "чорнобильського закону" говорять про те, що у всіх випадках пенсія інвалідів-чорнобильців I групи не повинна бути нижчою 10-ти мінімальних пенсій за віком; інвалідів II групи – 8-ми мінімальних пенсій за віком і інвалідів III групи – 6-ти мінімальних пенсій за віком", - сказав Сумароков.

Однак, підкреслив чорнобилець, сьогодні пенсія ліквідаторів аварії нараховується, виходячи з розмірів колишньої заробітної плати. "Виявилося, що майже 90% інвалідів-чорнобильців з 1 січня фактично втратили свою пенсію", - заявив він.

При цьому Сумароков зазначив, що шахтарі, які направлялися на ліквідацію аварії з вугільних підприємств, "не втратили у пенсіях", а ті, кого направляли від військкомату, – отримали в січні у кілька разів зменшену пенсію.

"У багатьох ліквідовані довідки про первинне перебування на ЧАЕС, і люди не можуть відновити свою зарплату. Тому що вони у 1986-1987 роках були на станції, але по приїзду здали довідки про своє перебування на ЧАЕС, про заробітну плату, а через 3 роки ці довідки були ліквідовані. І зараз ми ці довідки фактично не можемо відновити ні через архів, ні через Міністерство оборони. Довідки збереглися у гірників, бо вони залишалися на шахтах", - пояснив він.

"Чорнобилець" додав, що "усі ліквідатори тоді були в рівних умовах радіаційного зараження, а сьогодні отримують по-різному: або трохи більше 1 тис. грн., або більше 8 тис. грн.".

"Ми почали працювати з юристами по зверненню до Європейського суду з прав людини, і, я сподіваюся, що до кінця місяця ми все-таки всі судові рішення, які сьогодні на руках у чорнобильців, вишлемо, і будемо чекати результату", - сказав Сумароков.

Він також підкреслив, що Конституційний Суд України визнав конституційним тільки закон про бюджет, однак ніде не сказано, що він скасував рішення судів щодо пенсій.

"Та й Конституція України гарантує обов'язкове виконання рішень судів на всій території країни. Ніхто цю норму не скасовував", - наголосив активіст.

Як відомо, у Донецьку чорнобильці з 14 листопада 2011 року пікетували Управління Пенсійного фонду в області, вимагаючи виплатити їм законні пенсії в повному обсязі. 11 грудня велика частина чорнобильців погодилася на запропоновані владою умови і припинила акцію, а намет незгодних із цим згодом демонтували силоміць.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування