Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міліція і ГПУ пропонують зосередитися на перешкоджанні медіа

Понеділок, 30 січня 2012, 18:50

Протягом 2011 року правоохоронні органи порушили 139 кримінальних справ за злочинами, де потерпілими були працівники ЗМІ.

Про це поінформував заступник начальника головного слідчого управління МВС Олег Татаров під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Він зазначив, що у 2000 році було порушено 64 подібні справи, у 2006 - 88, у 2010 - 98.

"Ця статистика говорить не про погіршення криміногенної обстановки, а про те, що ми відповідно реагуємо на зазначені випадки", - цитує Татарова прес-служба адміністрації президента.

За його словами, лише за грудень 2011 року та січень 2012 року правоохоронці порушили 20 кримінальних справ за злочинами, де потерпілими стали працівники ЗМІ.

У свою чергу заступник генпрокурора Віктор Занфіров у своїй доповіді зосередився на результатах перевірок 108 фактів перешкоджання роботі журналістів, викладених у переліку випадків, які розглядаються в рамках роботи Міжвідомчої робочої групи.

"Загалом із 108 випадків згаданого переліку лише три стосуються умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Це дуже невелика кількість", - сказав Занфіров.

За його словами, у зазначених трьох випадках кримінальні справи за статтею 171 Кримінального кодексу (умисне перешкоджання професійній діяльності журналістів) були направлені до суду.

Заступник генпрокурора звернув увагу на те, що досить суттєва частина з переліку, наданого для перевірки, не пов’язана з безпосереднім перешкоджанням діяльності представників ЗМІ.

Зокрема 19 випадків стосуються господарських суперечок. Ще за 22 фактами жодних звернень до правоохоронних органів не надходило.

Заступник генпрокурора запропонував членам групи у 2012 році зосередитися на власне випадках, які стосуються перешкоджання професійної діяльності журналістів, замість того, щоб розглядати випадки, які лежать у площині цивільно-правових відносин.

З цього приводу директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар звернула увагу правоохоронців на те, що справи за статтею 171 порушуються рідко.

Водночас, за її словами, завдяки перевірці, яка проводиться в рамках роботи Міжвідомчої робочої групи, були скасовані деякі рішення щодо відмови в порушенні справ.

"Я вже бачу дуже багато позитиву у комплексному розгляді", - сказала Сюмар.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування