Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американський адвокат Луценка: суд США візьметься за його позов

Четвер, 16 лютого 2012, 22:11

Українські захисники екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка наполягали, щоб його позов до Генпрокуратури розглядав Федеральний суд Округу Колумбія у Вашингтоні.

Про це повідомив американський юриста Луценка Кеннет МакКеліон, передає "Голос Америки".

Він уточнив, що у цьому суді звикли до позовів пов’язаних з іноземними громадянами чи урядами.

Позов Луценка, як розповів адвокат, базується на одному з найстаріших законодавчих актів, який діє у США.

"З 1789-го року діє один з перших законодавчих актів Alien Tort Statute ("ATA"), згідно з яким іноземні громадяни можуть судитись у Федеральному суді США через порушення міжнародного права. У цій справі поводження з Луценком є явним порушенням міжнародного права, Міжнародної декларації прав людини, міжнародних цивільних і політичних норм, як також багатьох інших актів ООН та міжнародних договорів", – повідомив МакКеліон.

Відповідачами у справі названі ключові особи Генпрокуратури - Віктор Пшонка, Ренат Кузьмін та низка інших.

"Ці люди справді роблять усе можливе, щоб утримувати пана Луценка у в’язниці у надзвичайно жахливих умовах довгий період часу, сподіваюсь, що він помре через хворобу або піддасться на їх фізичні та моральні тортури", - каже американський адвокат Луценка.

Адвокат переконаний, що ця справа підпадає під юрисдикцію США: "Ми переконані, що ми підпадаємо під юрисдикцію у США, оскільки велика кількість грошей Дмитра Фірташа та інших була направлена до Сполучених Штатів".

Однак, на думку експертів, не зважаючи на те, що у процесі проти Луценка його права справді порушені з точки зору міжнародного права, що є базою для позову, у цій справі таки існує проблема з юрисдикцією.

Адвокат фірми Steptoe & Johnson Ендрю Слоневський сумнівається, що цей позов має перспективу.

"Луценко повинен продемонструвати, що Федеральний суд має юрисдикцію над цими прокурорами - це означає, що він мусить показати, що прокурори перебувають в Окрузі Колумбія, (зрозуміло, що тут їх нема); або, що вони зробили щось, що принесло шкоду Округу Колумбія", - зазначив адвокат.

"Я не думаю, що він може це довести. Він не може продемонструвати ніяких їхніх дій, які нанесли шкоду США загалом. Він не довів, що ці люди мають власність чи гроші у США. Тому існує серйозний сумнів, що американський суд має юрисдикцію над відповідачами", – каже Слоневський.

Як вважає юрист, добитися рішення суду у цій справі малоймовірно, але подання позову справді може привернути більше уваги до проблеми переслідування політичної опозиції в Україні, що можливо і є справжньою метою позивачів.

Згідно з американськими законами, суд не коментує справи, які розглядаються.

Втім, у приватній розмові "Голосу Америки" голова Федерального суду Округу Колумбія сказав, що суддя, призначена розглядати цю справу - Коллін Колар Котеллі, має великий досвід і ставиться до подібних процесів дуже серйозно.

Вже за місяць суддя має ухвалити рішення чи прийняти справу до розгляду, чи відхилити за відсутності юрисдикції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування