Звільнений музейник звинуватив Мінкульт у брехні й "аномаліях"

П'ятниця, 6 квітня 2012, 15:43

Звільнений з посади директора Національного художнього музею Анатолій Мельник називає брехнею аргументи Міністерства культури для його звільнення.

Усі аргументи, які навело міністерство, - неправда, сказав він у коментарі УНІАН.

"Правда те, що я вимагав, аби повернули всі твори мистецтва з урядових кабінетів і коридорів та інших держустанов. Бо це погана практика: за ними ніхто не доглядає, їх усі потім треба реставрувати, а ще гірше – вони просто зникають", - заявив Мельник.

За його словами, перша брехня від міністерства – що звільнення відбулося "за згодою сторін". "Тут відбулася фальсифікація", - сказав Мельник.

"Вони говорять про план... Музей не може говорити про план. Спершу музей повинен бути у відповідності до своїх обов'язків. Він повинен бути відповідно облаштований. Ми неодноразово заявляли, що музей не може працювати, коли взимку температура 8-10 градусів, а влітку - майже 40", - зазначив він.

"Міністерство до цього не прислухалося. Навпаки - в усьому звинувачує мене. Зрозумійте, що перепад температур залежить не від директора музею і не від наукових співробітників. Це залежить від системи опалення. Тому міністр не може звинувачувати будь-кого, якщо він до цього не долучився", - наголосив Мельник.

Він нагадав, що рік тому вийшов указ президента щодо реконструкції Національного музею. Проте міністр Михайло Кулиняк жодного разу не запросив Мельника з цього приводу.

"Тобто він сам порушив указ президента", - зауважив Мельник.

Більше того, за його словами, з 2008 року музей не фінансується, крім зарплати, комунальних послуг, відрахувань й охорони.

"У 2011 році дали 2 мільйони гривень. Ми їх витратили на пожежну сигналізацію, тому що сиділи "на пороховій бочці". І мікроклімат хотіли зробити, але ці кошти – це копійки в порівнянні з тим, що потрібно. Ми не можемо таким локальним шляхом вирішити цілу проблему. Музей потребує цілісної реконструкції. Це зазначено й в указі президента", - сказав музейник..

"Щодо пошкодження іконопису – теж брехня. Усі 12 ікон реставровані. Якщо пошкодження відбулося, то воно відбулося через недосконалу систему опалення, через яку в музеї різкі перепади температур", - наголосив Мельник.

За його словами, з Міністерством культури відбувається якесь просто "аномальне явище".

"Вони запрошують на відповідальні посади абсолютно непрофесійних людей. У мене взагалі складається враження, що вони далекі від культури. Замість культури займаються політикою. Це все, що я можу сказати", - заявив Мельник.

Раніше він пов’язав своє звільнення з тим, що Нацмузей вкотре відкрито заявив про зникнення картин в Кабміні.

Мельник зізнався, що близько місяця тому міністр культури виніс йому догану "за якісь там недоліки", проте пізніше зняв цю догану.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News