Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЗМІ дозволили використовувати фото з соцмереж кандидатів

Четвер, 5 липня 2012, 15:47

ЗМІ мають право писати про майно родичів кандидатів у тому випадку, якщо хоче довести, що той отримує вигоду від користування майном.

Про це йдеться у рекомендаціях Інститут медіа права для ЗМІ по висвітленню виборів та захисту права на приватне життя, текст яких наводить Телекритика.

Інформація про значне рухоме (наприклад, транспортні засоби або акції підприємств) чи нерухоме майно (земельні ділянки чи житло), що належить близьким родичам або друзям кандидата, може бути оприлюднена виключно для доведення того, що вигоду від користування цим майном насправді отримує кандидат.

Публікація фотографій помешкання кандидата без його згоди допускається, тільки з загальнодоступного місця  і якщо вони не розкривають засоби безпеки, спрямовані на охорону помешкання від вторгнення.

Інформація про стиль життя кандидата може розкриватися лише за умови, що вона переконливо доводить, що кандидат намагається видати себе зовсім не за того, ким він є у дійсності. Це, зокрема, стосується ситуацій, коли:

- політичні заяви кандидата не відповідають його публічним діям;

- його поведінка в особистому або сімейному житті суперечить його публічній позиції та діяльності;

- його стиль життя не відповідає його офіційним доходам або він володіє статками, походження яких не може пояснити.

Інформація про здоров'я або лікування, що за звичайних обставин вважається надзвичайно чутливою, "може бути оприлюднена як виняток, якщо вона свідчить про фізичну чи психічну неспроможність кандидата обіймати посаду".

Неприйнятну поведінку родичів кандидата, а також його близьких друзів або колег по роботі не слід приписувати кандидату або асоціювати з ним, окрім випадків, коли кандидат взяв у ній участь, прямо чи непрямо потурав такій поведінці або намагався її приховати.

Крім того, такі особи, оскільки самі не є кандидатами або публічними діячами, мають вищий ступінь захисту приватного життя; це особливо стосується дітей або вразливих родичів кандидата.

Недоторканність приватних приміщень має поважатися за будь-яких обставин; зокрема, представникам ЗМІ належить негайно залишити територію приватної власності, якщо цього вимагає власник, та утримуватися від вторгнення до помешкання.

ЗМІ дозволяється оприлюднювати інформацію та чутливі дані або фотографії, які були оприлюднені в інтернеті, зокрема широкодоступних профілях соціальних мереж.

"Навіть якщо доступ до профілю такої особи є обмеженим, передрук може виправдовуватися правомірним суспільним інтересом, якщо кандидат явно використовує цей профіль у виборчих/агітаційних цілях", - сказано в документі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування