Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У України в Євросоюзі є два лобісти і сім вимогливих країн

Середа, 5 грудня 2012, 11:05

Велика Британія, Франція, Нідерланди, Швеція, Данія, Італія та Іспанія наполягають на тому, щоб перед підписанням угоди про асоціацію Україна виконала політичні умови.

Про це повідомив Тиждень.ua французький дипломат під час зустрічі комісара Євросоюзу з питань розширення Штефан Фюле з дипломатами у Парижі в рамках Американсько-європейського прес-клубу.

"Польща та Литва просувають, як тільки можуть, якнайшвидше підписання угоди з Україною", - розповів французький дипломат.

"У той же час Велика Британія, Франція, Нідерланди, Швеція, Данія, Італія та Іспанія наполягають на тому, щоб попередньо були виконані політичні умови. Зокрема, щоб новий виборчий кодекс, на якому роками наполягає Рада Європи, був напрацьований за участю опозиції, а не так, як останній виборчий закон", - додав він.

Дипломати та чиновники ЄС, із яким спілкувалося видання, наголошують: не гроші й не лобістські кола здатні зрушити справу підписання угоди.

"Ситуація як ніколи залежить від мобілізації громадськості", - зауважив співробітник офісу Фюле.

"Якщо б опозиція, громадський сектор об’єднали зусилля й ефективно домоглися позитивних змін, бодай невеликих, але конкретних, то й Брюcсель не забарився б зробити крок назустріч", - додав він.

У свою чергу, сам Фюле, на запитання про стан переговорів із Україною щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, відповів:

"Питання не в тому, чи відбудеться підписання цієї угоди. Питання – коли це станеться? З нашого боку, ми були б не проти підписати документ у першій половині наступного року. Якщо українська сторона буде готовою".

Він також уточнив, що нині "величезна кількість правничих документів перекладається на різні мови, що потребує певного часу".

"Але існують також політичні умови. Ідеться про відмову від використання судочинства з політичними цілями, про ухвалення чіткого й повноцінного виборчого кодексу та про реальні реформи на запровадження стандартів правової держави", - додав Фюле.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування