Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіонал не хоче показувати, хто і як фінансує партію

Середа, 24 квітня 2013, 14:13

Депутат від Партії регіонів Володимир Олійник виступає проти можливого відкриття джерел фінансування партій і кандидатів під час виборчої кампанії.

Про це він сказав Українським Новинам.

Депутат зазначив, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) критикувала українське законодавство за те, що необхідно не тільки розкрити фінансування за підсумками виборчої кампанії, а й розкрити в ході виборчої кампанії джерела фінансування, тобто вказувати тих, хто фінансово підтримав кандидата або партію.

"Ми тут не погодилися, бо не хочеться створити прецедент, коли почнуть переслідувати тих, хто підтримав фінансово кандидата, адже ця інформація буде опублікована. Нехай краще це буде після того, як проведені вибори", - сказав він.

На думку Олійника, необхідно шукати різні варіанти вирішення даного питання, тому що в європейських країнах одні підходи і традиції, а в Україні потрібно уникати звинувачень у навмисному тиску на кандидатів, шляхом відкриття джерел фінансування під час виборчої компанії.

Згідно з чинним законодавством, відсутня вимога вказувати джерела фінансування компаній, а фінансові звіти надаються тільки після проведення виборів.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції ініціює обмеження максимального розміру виборчих фондів партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані у загальнодержавному окрузі 100 млн гривень, а також кандидатів у мажоритарних округах - 4,5 млн гривень на виборах Ради.

За підсумками виборів Ради, серед всіх партій найбільше витратила Партія регіонів, яка витратила на проведення кампанії 218 млн гривень, а також партія "Всеукраїнське об'єднання" Батьківщина "- 107,1 млн гривень.

Україна планувала врахувати рекомендації місії спостереження Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, що стосуються удосконалення виборчого законодавства.

В остаточному звіті спостережної місії на виборах Ради зазначалося, що вибори характеризувалися відсутністю рівних умов, зокрема було зафіксовано зловживання державними ресурсами, відсутність прозорості кампанії, фінансування партій і збалансованого висвітлення в ЗМІ.

Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ рекомендувала Україні удосконалити законодавство в частині використання в повному обсязі кандидатами своїх прав, адекватного фінансування виборчих кампаній і більш ефективних санкції за порушення закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування