Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мін’юст обіцяє виконати все, якщо рішення Євросуду по Тимошенко вступить у силу

Вівторок, 30 квітня 2013, 16:25

Міністерство юстиції проаналізує рішення Європейського суду з прав людини за скаргою Юлії Тимошенко – і тоді вирішить, чи оскаржувати його.

У повідомленні Мін’юст наголошує, що станом на 30 квітня 2013 року рішення ЄСПЛ у справі "Тимошенко проти України" не набуло статусу остаточного.

"Сторонам у справі надається три місяці для подачі клопотання про перегляд справи на розгляд Великої палати. В продовж цього терміну Міністерством юстиції буде проаналізовано дане рішення і прийняте рішення щодо доцільності його оскарження", - сказано в повідомленні.

"У випадку набуття рішенням статусу остаточного Україною буде вжито всіх заходів, необхідних на виконання даного рішення", - запевнили у Мін’юсті.

Там нагадали, що зараз питання обрання запобіжних заходів "врегульовано Кримінальним процесуальним кодексом України у відповідності до вимог ЄСПЛ".

Між тим, міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що Європейський суд із прав людини не задовольнив більшість скарг екс-прем'єра.

"Попереднє ознайомлення з рішенням ЄСПЛ засвідчило, що суд, вивчивши всі скарги Юлії Тимошенко, визначив більшість з них неприйнятними. Хоча ми ще не маємо на руках рішення суду, воно ще має бути перекладено державною мовою", - цитує його перс-служба Мін’юсту.

Зокрема, сказав Лавринович, суд визнав неприйнятними такі скарги Тимошенко: щодо неналежних умов тримання під вартою та відбування покарання, щодо незабезпечення належної медичної допомоги, щодо здійснення відеонагляду. 

Міністр зауважив, що в рішенні суду визнано відсутність порушень на жорстоке поводження під час перевезення до лікарні, про що скаржилася Юлія Тимошенко до ЄСПЛ.

Суд також вказав на відсутність порушень при розгляді звернення щодо неефективного розслідування скарг Юлії Тимошенко на жорстоке поводження.  

"Звичайно, ми беремо до уваги  порушення статті 5 Конвенції у зв'язку з тим, що до заявниці був обраний запобіжний захід у вигляді затримання з метою забезпечення її участі у засіданнях суду", - зазначив Лавринович.

Однак він звернув увагу, що стаття 5 Конвенції про права людини "діє з моменту затримання особи і до моменту винесення обвинувального вироку судом першої інстанції".

"І тому констатація порушення права на особисту свободу не може мати наслідком звільнення особи, що відбуває покарання на підставі вироку суду", - сказав міністр.

"У рішенні ЄСПЛ також констатовано відсутність політичних мотивів щодо затримання Юлії Тимошенко, а порушення статті 18 Конвенції визначено у зв‘язку з тим,  що фактичне затримання заявниці було покаранням за неповагу до суду", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування