Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк: Януковичу треба навчитися виправляти свої злочинні помилки

Середа, 1 травня 2013, 21:59

Опозиція чекатиме остаточного рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко та має декілька варіантів для її звільнення.

Про це лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив у інтерв'ю "5 каналу" 1 травня.

"У Юлії Володимирівни був геніальний вислів: "Справедливість є, за неї варто боротися". Так от, справедливість дійсно є. Щоправда, не в українських судах, а в європейських", - сказав він, коментуючи рішення ЄСПЛ, оприлюднене 30 квітня.

"Європейський суд із прав людини дуже чітко зазначив, що Юлія Тимошенко була незаконно арештована. І абсолютно стало зрозуміло, що будь-які переслідування по відношенню до Юлії Тимошенко – є ніщо інше, як політичні переслідування. Там немає жодного складу кримінального злочину", - заявив Яценюк.

На запитання, що після цього рішення робитиме опозиція, він сказав, що рішення ЄСПЛ щодо незаконності арешту Юлії Тимошенко – це перший етап.

"Наступний етап – це буде визнання всіх звинувачень по відношенню до Юлії Тимошенко такими, що не відповідають закону і Конституції, не відповідають жодним міжнародним нормам і взагалі здоровому глузду", - заявив Яценюк.

"Ми очікуємо на остаточне рішення ЄСПЛ до кінця поточного року", - додав він.

Окрім цього, у опозиції "є декілька планів", сказав Яценюк.

"Можна було б сподіватися, що Віктор Янукович прийме правильне по-людськи рішення і поступить так само, як вчинив при звільненні Юрія Луценка. Але поки що ми не бачимо цих кроків... Одначе це залишається можливістю", - зазначив лідер фракції "Батьківщина".

"Друга можливість – нарешті прийняти рішення, щоб відповідно до закону про основи охорони здоров’я надати змогу Юлії Володимирівні отримати лікування за межами України, адже та операція, яку вона потребує, є дуже специфічною і поки що вона в Україні не може бути зроблена", - сказав Яценюк.

Ще один шлях, за його словами, – ухвалення у Верховній Раді закону щодо декриміналізації статей №364 і №365, за якими була засуджена Тимошенко.

Четвертий шлях – це ухвалення закону про амністію, "який не передбачає необхідності для Юлії Володимирівни писати будь-які листи і будь-які прохання (про помилування), який не просто звільняє її, але й дає їй право участі в політичній діяльності в Україні".

"Всі ці 5 варіантів вирішення проблеми є на столі. Є одна тільки проблема – політична воля персонально президента. Йому треба навчитися виправляти свої злочинні помилки", - заявив Яценюк.

На запитання, чи буде опозиція підштовхувати Януковича і які будуть її дії, він зазначив, що вже розпочато акцію "Вставай, Україно!", крім того опозиційні сили об’єднали зусилля в парламенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування