Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерт про "газову" заяву Путіна: Росія рятує власну шкуру

Середа, 9 жовтня 2013, 13:30

Заявою про те, що "Газпром" продає Україні газ зі знижкою, президент Росії Володимир Путін намагається у черговий раз виставити себе благодійником України.

Про це заявив керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, якого цитує Тиждень.ua.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що Газпром надав газ для закачування до підземних газосховищ України зі знижкою - по 260 доларів за тисячу кубометрів.

"Путін в черговий раз виставив себе благодійником України… Насправді в цій ситуації Газпром рятує власну шкуру і використовує для цього свого стратегічного агента впливу в Україні - групу Фірташа", - зазначив він.

"Цей газ призначений не для "Нафтогазу" і до України має відношення опосередковане. Путін хоче показати європейцям, як він дбає про те, щоб вони взимку не залишились без газу. Тобто його заява – це так би мовити публічний звіт перед європейцями", - зазначив експерт.

При цьому він пояснив, що йдеться про знижку на 5 мільярдів кубометрів так званого технічного газу, що зберігатиметься в підземних газових сховищах України для європейських споживачів на випадок холодної зими.

Гончар зауважує, що Газпром несе повноту відповідальності перед європейськими клієнтами і повинен розмістити ці обсяги газу в Україні.

"Нафтогаз" несе лише технічну відповідальність і має технічно забезпечити транзит російського газу. Тобто Україні достатньо контролювати відповідний тиск в газопроводах і слідкувати за обсягом газу на вході у ГТС і виході", - додав експерт.

Він також пояснює, що попри "викручування рук "Газпромом" "Нафтогаз" відмовився закуповувати цей газ за власні кошти, оскільки "не повинен робити комерційні закупівлі газу".

Нині ж Газпром, як зазначає Гончар, "дає цей газ Ostchem Holding, що входить до групи Дмитра Фірташа, на зберігання в підземних сховищах газу, а потім на піку споживання газу в Європі взимку, цей газ по суті буде реалізований".

"Наскільки наразі відомо, це - комерційна оборудка "Газпрому" і окремою групою, що відіграє роль агента впливу "Газпрому". Взимку, до речі, ціна на цей газ може бути вдвічі вища, а тому хлопці, Фірташ і компанія, а також представники "Газпрому", непогано зароблять", – додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...