Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Реакція Росії на асоціацію з ЄС в перший час вдарить по Україні - S&P

П'ятниця, 1 листопада 2013, 11:39

Реакція Росії після можливого підписання Угоди про асоціацію України та ЄС може негативно позначитися на показниках торгівлі України в коротко- і середньостроковій перспективі.

Про це заявило у своєму звіті рейтингове агентство Standard&Poor`s, пише "Інтерфакс-Україна".

У той же час S&P запевняє, що в довгостроковій перспективі угоду з ЄС зробить позитивний вплив на Україну.

"Відповідні дії Росії, швидше за все, будуть полягати у введенні обмежень на торгівлю з Україною подібно до тих, що були введені у серпні 2013 року. У результаті обсяг експорту до Росії, швидше за все, скоротиться", - припустили в S&P.

Агентство нагадує, що в 2012 році на частку Росії припадало 26% експорту української сировини і 39% експорту послуг.

У той же час агентство вказує, що через невирішеність "питання Тимошенко" зберігається невизначеність щодо самого підписання угоди про асоціацію.

Згідно з базовим сценарієм, S&P не очікує від України масштабних реформ, що може зробити співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями малоймовірною.

На думку агентства, можливості консолідації бюджету країни обмежені.

За оцінкою агентства, чистий борг розширеного уряду збільшиться з 34% ВВП в 2013 році до 40% в 2014 році.

При цьому частка боргу у ВВП збільшиться на кілька процентних пунктів понад дефіцит бюджету за рахунок девальвації гривні.

Близько 52% всього обсягу боргу номіновано в іноземній валюті, хоча значна частина цих валютних зобов'язань складається з кредитів, виданих на пільгових умовах, уточнює S&P.

Агентство додає, що його оцінка обсягу державного боргу в 2013 році включає фінансові казначейські векселі.

"Ми очікуємо, що державний борг в національній валюті і дефіцит бюджету розширеного уряду будуть і надалі фінансуватися головним чином за рахунок коштів НБУ і контрольованих державою банків", - йдеться у звіті.

Станом на серпень 2013 НБУ володів 60% боргу в національній валюті, інші українські банки - 32%, що становить близько 8% активів комерційних банків, вказує S&P.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування