Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіонали" пропонували опозиції потягнути з рішенням два місяці

Вівторок, 4 лютого 2014, 16:29

Партія регіонів пропонувала опозиціонерам створити комісію, яка б максимум до 15 квітня підготувала зміни до Конституції, але ті вимагають негайного рішення.

Про це заявив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу у Верховній Раді після закриття вечірнього засідання парламенту.

За його словами, "регіонали" були згодні розглянути питання зміни Конституції "під парламентсько-президентську республіку".   

"Вони говорять: Ні, давайте тільки повернемо Конституцію 2004 року. Давайте постановою Верховної Ради скасуємо рішення Конституційного суду з цього питання. Більшого непрофесіоналізму юридичного я не бачив", - заявив Єфремов.

Він зазначив, що Верховна Рада не має права скасовувати рішення судів.

"Якщо зробити таким чином, завтра кожен таким же чином скасує Конституцію. Не може Основний закон ухвалюватися 226 депутатами постановою Верховної Ради. Спеціально в Конституції прописуються такі норми, щоб її неможливо було змінити під якусь ситуацію", -  заявив він.

При цьому Єфремов погодився з тим, що Конституцію треба змінити, - і нагадав, що під керівництвом Леоніда Кравчука створена відповідна комісія.

"Ми говоримо: якщо ви хочете швидко це зробити, давайте ми створимо зараз комісію, яка розгляне варіанти Конституції, яка в короткий строк – максимум, 2 місяці, – зможе підготувати варіант Конституції й максимум до 15 квітня внести її в сесійну залу і проголосувати", - заявив він.

За словами голови фракції ПР, якщо за основу брати Конституцію 2004 року, потрібно з неї вилучити ті норми, через які "у державі не було влади, коли прем'єр-міністр і президент з'ясовували один з одним взаємини, коли міністри роз'їжджали в п'яному вигляді Європою й що вони влаштовували…".   

Єфремов заявив, що опозиція відмовилася, пояснивши: "Нам потрібно сьогодні".

"Коли питання починаєш ставити предметно, відповідей не отримуєш і на поверхні вимальовується наступне: люди хочуть просто отримати владу. При чому владу хочуть отримати незаконним шляхом, під тиском тих процесів, які відбуваються на вулиці", - сказав він.

"Як ми можемо потім ухвалювати рішення в державі, якщо в нас основний закон буде абсолютно нелегітимним?", - зазначив Єфремов і додав, що жоден орган не зможе зареєструвати акт, який ухвалюється постановою Верховної Ради.

На зауваження, що акт про незалежність України був свого часу таким же незрозумілим актом, і чи є інші шляхи вирішення, Єфремов сказав, що опозиції пропонували зробити універсал, декларацію, конституційні угоди, прописати всі кроки – але "усі наші пропозиції не знаходять відгуку".

"Те, що відбувається в рамках переговорного процесу, конструктивним назвати не можна", - заявив він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування