Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Німці визнали, що допомагали навчати український Беркут

Середа, 5 березня 2014, 17:23

Деяких бійців українського спецпідрозділу Беркут навчали німецькі силовики.

Про це пише DW з посиланням на представників міністерства внутрішніх справ ФРН.

Як пояснили у МВС, сприяння та допомогу українським органам внутрішніх справ проводилася в рамках програми Євросоюзу "Східне партнерство". Головною метою була "допомога третім країнам на їх шляху до створення поліції, що діє на принципах демократії і правової держави".

Зокрема в 2008, 2010 і в 2011 роках Федеральне відомство кримінальної поліції проводило для українських колег семінари. Німці поділилися досвідом боротьби з корупцією, контрабандою людьми, кіберзлочинністю і наркотрафіком.

В рамках підготовки до Євро-2012 німецькі фахівці навчали українських у них вдома, а також допомагали в їх обладнанні. Беркутівців навчали деескалації та забезпечення порядку під час великих спортивних заходів. У 2009 році цій темі присвятили спеціальний семінар, а в 2011 під керівництвом німецьких інструкторів пройшли два тренування для "Беркута" та військовослужбовців внутрішніх військ України.

Загалом, підрахували в МВС ФРН, для представників українських органів внутрішніх справ у 2009 році провели п'ять семінарів на подібні теми, в 2010 - сім, у 2011 - п'ять, 2012 - три і в 2013 - один.

Крім того, українські силовики отримували з Німеччини оснащення. В 2010 році були здійснені дві німецькі поставки, а у 2011 - одна; українці отримали натільні щитки та комп'ютерне обладнання. У німецькому МВС зазначають, що ця екіпіровка була призначена для забезпечення безпеки під час великих спортивних заходів.

Депутат бундестагу від партії "Союз 90"/"Зелені" Ханс-Крістіан Штребеле (Hans-Christian Ströbele) розповів, що в 2007 і 2011 роках в рамках підготовки до Євро-2012 німці також передали для "Беркута" 260 комплектів легкої тілесної захисту і 99 касок.

У підвищенні кваліфікації українських правоохоронців брала участь також німецька Федеральна розвідувальна служба (BND). Зокрема, вона оплатила 3 курси навчання німецької мови співробітників Служби безпеки України (СБУ).

Також німці витратили 775 тисяч євро на навчання українських прикордонників.

"З літа 2012 року, жодних заходів у рамках співробітництва правоохоронних органів з боку Федерального відомства кримінальної поліції більше не проводилося", - йдеться у відповіді німецького МВС на запит DW.

Також силовики ФРН відзначають, що з січня 2013 року всі звернення української сторони з цього приводу стали підлягати перевірці і санкції міністерств внутрішніх і закордонних справ.

"Зважаючи на політичні події проведення ніяких подальших заходів не планується", - заявили в МВС Німеччини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування