Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ставлення росіян до демократії застрягло на рівні СРСР

Четвер, 3 квітня 2014, 13:02

За останні 15 років ставлення росіян до демократії не змінилося: вони як і раніше віддають перевагу стабільності, а не демократії.

Про це йдеться в оприлюднених результатах опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), передає ИТАР -ТАСС.

Як показали результати дослідження, 71 % росіян вважають, що для Росії важливе досягнення порядку, нехай і на шкоду деяким демократичним принципам.

Цієї думки найчастіше дотримуються прихильники КПРФ (78 %) і літні люди (77).

"Цікаво, що за останні 15 років позиція респондентів з даного питання не змінилася", - наголошується в повідомленні прес-служби ВЦИОМ.

При цьому під "порядком" учасники опитування в 45% випадків розуміють політичну та економічну стабільність країни, 29 % вважають, що порядок - це суворе дотримання законів, і ще для 20 % розуміють його як можливість для кожного реалізувати свої права.

"Лише кожен п'ятий учасник опитування ( 20 %) вважає за необхідне неухильно дотримуватися демократичні принципи , нехай це і може дати певну свободу руйнівним елементами" , - свідчать результати опитування.

За це виступає, перш за все, молодь (29 %), москвичі і петербуржці (33 %).

Демократія, за словами 47% опитаних росіян, - це свобода слова, друку, віросповідання.

Для 24 % респондентів невід'ємними характеристиками демократії є економічне процвітання країни, а сувора законність важлива для 19 % опитаних.

У ВЦИОМ зазначають, що за 10 років значно скоротилася частка респондентів, якы визначають демократію як "порядок і стабільніст" (з 33 % у 2006 році до 23 % в 2014 році) і як "виборність усіх вищих державних керівників" (з 30 % до 14 %).

Ініціативне всеросійське опитування проведено 8-9 березня 2014 року.

Опитано 1,6 тис. осіб у 130 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках Росії.

Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Раніше повідомлялося, що на тлі інтверенціі в Україну культ Путіна в РФ зміцнився до максимуму за останні п'ять років.

Згідно з результатами дослідження Всеросійського центру вивчення громадської думки, рейтинг схвалення діяльності Володимира Путіна досягнув рекордно високих значень за останні п'ять років - 75,7 %.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...