Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Військові експерти: Балістичні ракети в АТО недоцільні і малоймовірні

П'ятниця, 1 серпня 2014, 18:23

Українська армія не застосовує в зоні проведення АТО балістичних ракет.

Про це заявив речник РНБО Андрій Лисенко, спростувавши інформацію, поширену телеканалом новин CNN.

За словами Лисенка, "сили АТО мають достатньо озброєнь, які допомагають звільняти наші території".

 "Українська армія не застосовує балістичних ракет. Для довідки: останню балістичну ракету, яка за міжнародною класифікацією вважається балістичною і має дальність пуску від 500 до 1000 кілометрів, було знешкоджено в Україні 1 липня 1996 року за програмою зменшення загрози, яку фінансували США. В Україні немає таких балістичних ракет", – зазначив він.

Інформацію про застосування українськими військовими балістичних ракет малої дальності телеканал CNN поширив із посиланням на неназвані джерела в американських спецслужбах.

За їхніми даними, це ракети із радіусом ураження близько 90 кілометрів і бойовим зарядом близько півтони, вони є найпотужнішою зброєю, що досі застосовувалася в конфлікті.

Військовий експерт центру імені Разумкова Олексій Мельник не виключає, що йдеться про ракети "Точка" класу "земля-земля", які б’ють на відстань 300 кілометрів.

Схоже припущення роблять і російські військові експерти. В 2000 році така ракета без бойового заряду під час навчань влучила в житловий будинок у Броварах, внаслідок чого загинула людина.

Утім, Олексій Мельник вважає, що застосування ракет подібного класу є недоцільним, а тому малоймовірним.

"Проблема із застосуванням подібної зброї полягає в тому, що вона не є високоточною. Ця ракета має дуже великий заряд і завдяки цьому вражає велику площу. Але виникає питання доцільності застосування такої ракети, розрахованої на застосування проти великих скупчень військ. Цього ми в зоні АТО не спостерігаємо. Навпаки – бази бойовиків досить компактні", – зауважує експерт.

Між тим, у зоні АТО як українські війська, так і проросійські сепаратисти активно застосовують важку артилерію та реактивні системи залпового вогню.

Зокрема, за словами українських військових, з боку сепаратистів та з російської території їх обстрілюють за допомогою систем залпового вогню "Град", а також – установок "Смерч", які стріляють на відстань близько 100 кілометрів. 

Радіо Свобода

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування