Встигнути з переділом на повіти до виборів нереально - експерт

П'ятниця, 29 травня 2015, 17:22

Адміністративно-територіальну реформу навряд чи встигнуть реалізувати до місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні.

Таку думку висловив співавтор законопроектів про цю реформу Анатолій Ткачук у інтерв’ю "Європейській правді".

"Встигнути до виборів нереально", - сказав він, розкривши деякі деталі запланованої реформи, яка передбачає формування громад, повітів і регіонів.

"Найреальніше, що вибори пройдуть на нинішній територіальній основі, тому що до виборів це змінити неможливо. А далі... Якщо залишиться добровільний процес (об’єднання громад – ред.), то все буде тягнутися як "вялотєкущая шизофренія" – довго, нудно і безрезультатно", - сказав Ткачук.

"Ми, експерти, в рамках робочої групи (при Мінрегіонбуді) розробили під ключ всі законопроекти: про адміністративно-територіальний устрій, про порядок проведення реформи адміністративно-територіального устрою, про органи місцевого самоврядування, місцеві адміністрації тощо. Ми офіційно їх передали в Мінрегіон, віце-прем'єру, голові ВР, в АП", - сказав він.

"Далі все залежить від їхнього політичного рішення – чи вирішать робити системну реформу, чи буде продовжуватися нинішня несистемна робота, яка навряд чи має великий шанс на успіх і яку я розглядаю як психологічну підготовку до реформ", - додав Ткачук.

На його думку, для затвердження конституційної реформи в частині місцевого самоврядування немає "жодних проблем, крім політиканства".

"Все практично готове, і є навіть висновки Венеціанської комісії від 2014 року щодо тексту, який ми дещо "підрихтували". Але є голова Верховної ради, є президент, у них свої плани, свої домовленості… Тому я нічого й не кажу (про строки), бо відчуваю настрої... ", - сказав Ткачук.

За його словами, держава могла сама поділити територію так, як вважає за потрібне. але Україна – достатньо велика, і сил міністерства на це точно не вистачить, було прийнято рішення, що адміністративні плани формують області, а міністерство задає певні рамки.

"Отже, цифри – орієнтовні, але вони є реальними, близькими до істини. І сьогоднішнє моделювання, яке проводиться в областях, показує, що кількість може бути навіть меншою", - сказав Ткачук.

Експерт бачить прогрес у підготовці "перспективного плану", визначенні мапи, в рамках якої відбувається добровільне об’єднання громад. "Після того, як це затверджено, починається процес добровільного об'єднання. Або не починається", - сказав експерт.

Ткачук також вважає, що на заваді реформи можуть стати "слабкі сільські голови, які бояться лишитися без роботи". Також спротиву він очікує на районному рівні і з боку "політиканів, для яких боротьба проти чогось, а не за щось – це вершина політичної кар’єри".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування