Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада просить світ тиснути на Росію заради скасування "виборів" бойовиків

Вівторок, 6 жовтня 2015, 12:22

Верховна Рада виступає проти псевдовиборів на непідконтрольній Києву частині Донбасу і закликає світ посилити тиск на Росію, аби Мінські домовленості не було зірвано.

Про це йдеться у Зверненні Верховної Ради до держав-партнерів (демократичних держав світу) та міжнародних організацій щодо намірів проведення незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Відповідну постанову №3123 за основу та в цілому, з поправками, підтримали 6 жовтня 237 депутатів. Це була вже друга спроба голосування.

У зверненні Верховна Рада висловлює обурення повідомленнями про "провокаційні наміри маріонеток Кремля провести псевдовибори в окремих районах Донецької та Луганської областей України 18 жовтня та 1 листопада 2015 року".

"Такий виборчий фарс не відповідає ні чинному українському законодавству, ні загальновизнаним демократичним стандартам ОБСЄ та є свідомим кроком, спрямованим на зрив мирного процесу", - йдеться у зверненні.

"Верховна Рада України вважає можливі псевдовибори в окремих районах Донбасу тією межею, яку Росія не має права перетнути. У цьому зв’язку український парламент закликає міжнародну спільноту посилити всебічний тиск на Російську Федерацію з метою уникнення зриву Мінських домовленостей", - заявляє парламент.

Депутати нагадують, що "проведення псевдовиборів в окремих районах Донецької та Луганської областей 2 листопада 2014 року завдало значного удару по Мінським домовленостям і призвело до ескалації конфлікту на Донбасі".

"Чесні та демократичні вибори до органів місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей неможливі під дулами автоматів", - заявляють депутати.

"Вільне волевиявлення громадян України, які сьогодні перебувають на тимчасово окупованій території, можливе лише за умови проведення виборів у безпечних умовах, без будь-якого зовнішнього тиску, у чіткій відповідності до українського законодавства, а також згідно зі стандартами та за умови відповідного моніторингу з боку БДІПЛ/ОБСЄ", - додають вони.

Депутати переконані, що РФ має "безумовний та необмежений вплив" на підконтрольних їй бойовиків, але Кремль нехтує взятими на себе зобов’язаннями.

Парламентарі заявляють, що Росія та бойовики "не демонструють жодного прогресу" у контексті виконання інших пунктів Комплексу заходів з реалізації Мінських домовленостей. Зокрема, не звільнено політичних в’язнів-українців Н.Савченко, О.Сенцова, О.Кольченка, М.Карпюка, С.Клика, А.Чийгоза, А.Асанова, М.Дегерменджи, Р.Зайтулаєва, Н.Прілова, Р.Вайтова, Ф.Сайфуллаєва та інших.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: