Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК просить Раду призначити вибори в Маріуполі та Красноармійську на 15 листопада

Понеділок, 2 листопада 2015, 17:43

ЦВК просить Раду невідкладно призначити проведення голосування на виборах депутатів міських рад і мерів Маріуполя та Красноармійська на неділю, 15 листопада.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні ЦВК.

У ЦВК нагадали, що голосування в цих містах не відбулося 25 жовтня через те, що Маріупольська і Красноармійська міські виборчі комісії не забезпечили передачу дільничним комісіям виборчих бюлетенів.

ЦВК підкреслює, що відповідно до рішення Конституційного Суду від 10 червня 2009 року, скасування виборів або перенесення строків їх проведення з не передбачених законодавством підстав є порушенням виборчих прав громадян.

Не проведення голосування привело до порушення гарантованих Конституцією прав громадян брати участь в управлінні державними справами, права на місцеве самоврядування, права вільно обирати й бути обраним в органи місцевого самоврядування.

Таким чином, на думку ЦВК, скасування виборів у Маріуполі й Красноармійську або припинення виборчого процесу без проведення голосування й установлення результатів виборів відповідними міськвиборчкомами є юридично неприпустимим.

Центвиборчком також зазначає, що законодавством не передбачено поновлення порушених виборчих прав, якщо голосування в день виборів не відбулося, тому для відновлення порушених прав необхідно забезпечити проведення голосування в найкоротший термін, а найближчим можливим днем проведення голосування є 15 листопада.

Відповідну постанову ЦВК відправлено не тільки в парламент, а й президентові.

Як відомо, 15 листопада пройде другий тур виборів мерів у тих містах, де жоден з кандидатів не набрав більше ніж 50% голосів виборців 25 жовтня.

Голова ЦВК Михайло Охендовський допускає, що Центвиборчком міг би самостійно вирішити питання друку виборчих бюлетенів для місцевих виборів у Маріуполі й Красноармійську й доставки їх на виборчі дільниці, якби парламент надав йому такі повноваження в спеціальному законі.

У понеділок ЦВК достроково припинила повноваження всього складу Маріупольського й Червоноармійського міськвиборчкомів, місцеві організації партій мають до 24:00 4 листопада подати свої кандидатури для включення до складу цих комісій.

Українські новини

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...