Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найгірше українці ставляться до Путіна - "Рейтинг"

Середа, 10 лютого 2016, 15:32

Найбільш позитивно серед світових лідерів українці ставляться відносяться до президента Білорусі Олександра Лукашенка, найгірше ставлення - до президента РФ Володимира Путіна.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

Згідно з даними соціологів, 63% опитаних позитивно ставляться до Лукашенка, 58% - до канцлера ФРН Ангели Меркель.

Також у 51% опитаних - позитивне ставлення до президента Литви Далі Грібаускайте, у 49% - до президента Польщі Анджея Дуди і американського лідера Барака Обами. До президента Франції Франсуа Олланда мають позитивне ставлення 40% опитаних, президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва - 37%.

Найгірше ставлення до президента РФ Володимира Путіна - позитивно ставляться лише 10%.

Рейтинг негативного ставлення очолює Путін (80%). Третина негативно ставляться до Обами, чверть - до Олланда, Назарбаєва, Меркель. Кожен п'ятий негативно ставиться до Лукашенка, кожен шостий - до Грібаускайте.

Жителі західного і центрального регіонів більш прихильні до Меркель, Обами. Натомість мешканці Півдня і Сходу краще ставляться до Лукашенка і Назарбаєва. При цьому на півдні також позитивно ставляться до Меркель, Грібаускайте, Дуди і Олланда. Відносно позитивно ставляться до Путіна тільки на Сході, перш за все, на Донбасі.

У людей старшого віку спостерігається більш позитивне ставлення до Лукашенка, Назарбаєва і Путіна. У той же час молодь більше підтримує Меркель, Обаму і Олланда.

Чим вище рівень освіти респондентів, чим вищий їх матеріальний статус, тим краще серед них ставлення до Меркель, Грібаускайте, Обами, Дуди, Олланда. Відповідно гірше ставлення до Лукашенка і Путіна.

Серед прихильників вступу до Європейського Союзу і НАТО краще ставлення до Меркель, Грібаускайте, Обами, Дуди і Олланда. Лукашенко і Назарбаєв мають більше симпатиків серед прихильників вступу до Митного Союзу.

Цікаво, що у Лукашенка високий рівень підтримки як серед прихильників євроінтеграції, так і серед прихильників Митного Союзу, зазначають соціологи.

За останні 4 роки рівень позитивного ставлення до Путіна погіршився з 53 до 10%.

Ставлення до Меркель є мінливим: в кінці 2013 воно покращилося з 56% в 2012 до 61%, в 2014 - погіршилося до 51%, а в 2016 показник знову зріс до 57%.

До Обами рівень позитивного ставлення протягом 2012-2014 залишався майже незмінним, проте почав знижуватися з 54% в 2014 році до 49% в 2016-му.

Найбільше збільшення позитивного ставлення фіксується у Грібаускайте (з 36 до 51%) і Олланда (з 32 до 40%).

При цьому варто відзначити, що одночасно зросла кількість респондентів, які негативно ставляться до цих політиків: негативне ставлення зросло з 11 до 15% до Грібаускайте, до Олланда - з 18 до 27%.

Ставлення до Лукашенка і Назарбаєва не змінилося.

Опитування проводилося 14-22 січня 2016 року серед жителів України від 18 років і старше методом особистого формалізованого інтерв'ю (face - to - face). Було опитано 2000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,3%.

Раніше опитування "Рейтингу засвідчило, що найбільше українці люблять Польщу і Білорусь, найменше - РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування