Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук: Звіти місії ОБСЄ зіграють роль у продовженні санкцій проти РФ

Четвер, 3 березня 2016, 20:53

Звіти Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ матимуть велике значення, коли влітку 2016 року ухвалюватимуть рішення щодо продовження санкцій Євросоюзу проти Російської Федерації.

Про це заявив екс-прем'єр, представник української сторони в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук.

"Порушення є (в зоні АТО на Донбасі), а ми і не чекали, що буде ідеально... Але що тут необхідно враховувати? Тому що часто у людей складається враження, що вони (Мінські угоди) все одно порушуються. Так, вони порушуються. Але це порушення, а не стаціонарна присутність цього важкого озброєння калібром менше ніж 100 мм у зоні безпеки", - зазначив він.

"А найважливіше, що створено досить багато пунктів спостереження СММ ОБСЄ і СЦКК у зоні зіткнення, і фіксація всіх порушень, які пов'язані з обстрілами, з введенням техніки, якої не має там бути, із забороною пересування патрульних бригад ОБСЄ, - ОБСЄ їх усі фіксує й описує... І це (робиться) не для ерудиції. Вони вивішують це на свій сайт, а далі вони офіційно, більш розширено направляють це у свою штаб-квартиру до Відня, а Відень відправляє країні, яка очолює в ОБСЄ", - заявив Марчук

Він зазначив, що нині в ОБСЄ головує Німеччина, і ця інформація надійде міністру закордонних справ Франк-Вальтеру Штайнмаєру.

 ОБСЄ розішле цю інформацію 58 країнам - членам організації, тому для України дуже важливо, щоб ці країни отримали об'єктивну інформацію.

"Що це означає? Коли в червні-липні вирішуватиметься питання щодо продовження санкцій стосовно Росії, то найважливішим аргументом будуть не слова, не просто заяви української сторони (навіть доказові матеріали, відео тощо), а найбільшою довірою в цих переговорах користується інформація ОБСЄ. Тому що вони незалежні", - зазначив Марчук.

Представник України в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи також повідомив, що на українсько-російському кордоні незабаром можуть з'явитися пости СММ ОБСЄ.

"Зараз, щоправда, є рішення ОБСЄ, і начебто є попередня домовленість із тією стороною щодо того, щоб уздовж кордону - не на кордоні, але біля кордону - виставити десь дев’ять постів ОБСЄ", - наголосив він.

Марчук також відзначив неможливість проведення місцевих виборів в ОРДО/ОРЛО доти, доки там перебуватимуть російські військові підрозділи і так звані 1-й і 2-й армійські корпуси, заступниками керівників яких є російські генерали, а також доки відсутній контроль над державним кордоном з боку України.

Він також висловив сподівання, що дві угоди, підписані в середу, 2 березня, в Мінську (про припинення навчання з бойовою стрільбою уздовж 30-кілометрової зони уздовж лінії зіткнення і про розмінування 12 ділянок уздовж лінії зіткнення) виконуватимуться сторонами Мінських угод.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...